Asociācija: Latvijas mēbeļu pārdošanas apmērs ārvalstīs saglabājas pērnā gada līmenī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Asociācijas "Latvijas mēbeles" prezidenta vietnieks Juris Griķis
Asociācijas "Latvijas mēbeles" prezidenta vietnieks Juris Griķis Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas mēbeļu ražotāju pārdošanas apmērs ārvalstīs šogad saglabājies apmēram iepriekšējā gada līmenī, prognozē asociācijas "Latvijas mēbeles" prezidents Juris Griķis.

"Eksporta tirgos pārdošanas apmērs ir saglabājies apmēram iepriekšējā gada līmenī. Taču šajos tirgos notiek pārgrupēšanās, piemēram, Dānija izvirzās priekšplānā starp mūsu realizācijas tirgiem," sacīja Griķis, atgādinot, ka Dānija un Vācija ir Latvijas mēbeļu ražotāju galvenie ārvalstu realizācijas tirgi, taču šogad Latvijas mēbeļu realizācijas apmēri Dānijā apsteiguši Vāciju. Latvijas mēbeļu ražotāji eksportē produkciju arī uz Lielbritāniju un Zviedriju.

Griķis rezumēja, ka ārvalstu realizācijas tirgos pieprasījums ir tāds pats kā pērn, un kopumā lielākie mēbeļu realizācijas tirgi saglabājas tie paši, valstu sadalījumam būtiski nemainoties.

Viņš atzina, ka "Brexit" ietekmē Latvijas mēbeļu ražotāju produkcijas cenas pieauga, taču vēlāk situācija atgriezās puslīdz iepriekšējā līmenī. Tas, kā "Brexit" ietekmēs Latvijas mēbeļu ražošanas nozari turpmāk, vēl joprojām neesot zināms. "Mūsu nozarē ir dažas kompānijas, kas šajā tirgū nopietni strādā, viņi saka - esam vidējā segmentā un tā arī strādājam," sacīja Griķis.

Komentējot Latvijas mēbeļu ražotāju rezultātus vietējā tirgū, viņš norādīja, ka ir pašmāju tirgū nozare uzrādījusi samērā labus rezultātus jūlijā un arī augustā. Taču pārdošanas apmēru ziņā aktīvākie mēneši vēl tikai sekos - saistībā ar skolas gaitu uzsākšanu bērniem vajadzēs galdus, krēslus un citas mēbeles. "Cilvēki gada pirmajai pusei vairāk iekrāj naudu personīgajiem tēriņiem - ekskursijām un atvaļinājumiem. Taču, atgriežoties no atpūtas, viņi mēģina iepirkt kaut ko mājoklim. Septembris un oktobris ir noieta ziņā labākie mēneši un līdzīgi ir arī Rietumeiropā - Vācijā un Anglijā, kur cilvēki vairāk pievēršas mājām. Vasarā parasti notiek māju remonti, ko ziemā reti kurš dara. Pēc remonta vasarā nāk rudens un seko mēbeļu iegāde," teica Griķis.

Pēc Griķa teiktā, oktobrī Latvijas mēbeļu ražotāji piedalīsies "Baltic Furniture 2018" izstādē, bet janvārī sekos lielās industrijas izstādes Eiropā - Birmingemā, Ķelnē, Parīzē, Stokholmā.

Asociācija "Latvijas mēbeles" ir dibināta 2001.gadā, un apvieno uzņēmumus, kas ir vieni no lielākajiem rūpnieciska rakstura ražotājiem un saražo vismaz 40% Latvijas mēbeļu kopapjoma. Asociācijas biedru vidū ir arī nozares izglītības iestādes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu