Pārtikas ražošanas nozarē trūkst darbaspēka; situāciju saasina slimības lapas (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ekoloģiskās maizes ceptuves "Suitu maize" produkcija.
Ekoloģiskās maizes ceptuves "Suitu maize" produkcija. Foto: Ieva Makare/LETA

Darbaspēka trūkumu pārtikas ražošanas nozarē vēl vairāk saasina lielais strādājošo ņemto slimības lapu skaits, sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Viņa pastāstīja, ka pārtikas nozare līdzīgi kā citas jomas patlaban saskaras ar darbaspēka problēmām - šobrīd nozarē trūkst aptuveni 10% darbaspēka.

Šure atzina, ka vienlaicīgi ar darbaspēka trūkumu aktualizējies arī jautājums par slimības lapām. Saskaņā uzņēmumu datiem regulāri slimo aptuveni 10% darbinieku un slimības lapas aktīvi izmanto sezonas darbinieki, kas vēl vairāk saasina darbaspēka problēmas, jo uzņēmumam viena darbinieka vietā ir jāuztur 1,5 darbinieki.

"Ņemot vērā lielo slimības lapu skaitu un esošo tiesisko regulējumu, kas nosaka, cik daudz un cik ilgi uzņēmējiem ir jāmaksā darbiniekam par viņa slimošanas periodu, Latvijas uzņēmējiem izmaksas salīdzinājumā ar Igauniju un Lietuvu ir par 60% un 80% lielākas," atzina Šure.

Viņa prognozēja, ka nākotnē darbaspēka trūkuma problēma nozarē tikai saasināsies, ja valstiskā līmenī tai netiks rasts risinājums. "Pārtikas nozarei īpaši trūkst mazkvalificētais darbaspēks, kuru pārtikas ražotāji uz laiku būtu gatavi ievest no ārpus Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, taču šis process ir ļoti dārgs un sarežģīts. Daudzas Eiropas valstis, arī Igaunija un Lietuva, šo jautājumu jau risina un ir atrisinājušas, lai nenonāktu situācija, kad vietējie un ārvalstu uzņēmumi atsakās investēt, jo baidās nākotnē saskarties ar milzīgām darbaspēka trūkuma problēmām," informēja Šure.

Pēc viņas sacītā, būtisku ietekmi uz Latvijas pārtikas ražotāju ražošanas izmaksām atstāj arī izejvielu un energoresursu, degvielas cenu izmaksas, tādēļ uzņēmējiem ir jādomā, kā kļūt efektīvākiem, lai nezaudētu konkurētspēju.

LPUF ir Latvijas pārtikas pārstrādes daudznozaru nevalstiskā organizācija, kas apvieno pārtikas uzņēmumus un profesionālās asociācijas, pārstāv ražotājus valsts un nevalstiskajās organizācijās, aizstāv biedru intereses starptautisko normatīvo aktu izstrādē, kā arī sniedz LPUF biedriem informatīvo atbalstu. Federācijā ir apvienojušies uzņēmumi, kas aizņem vairāk nekā 60% no visa Latvijas pārtikas ražošanas tirgus. Tajā ir pārstāvētas gan nozaru asociācijas, gan vairāki desmiti lielu, vidēju un mazu uzņēmumu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu