Vienas stundas darbaspēka izmaksas otrajā ceturksnī par 9,5% augstākas nekā pirms gada

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Latvijā vienas stundas darbaspēka izmaksas šogad otrajā ceturksnī bija 8,82 eiro, kas, salīdzinot ar 2017.gada attiecīgo periodu, pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, ir pieaugums par 9,5% jeb 76 centiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, darbaspēka izmaksas minētajā laika periodā palielinājušās par 11,5%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka vienas stundas darbaspēka izmaksas attiecīgajā periodā, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, pieaugušas visās jomās. Tostarp straujāk vienas stundas darbaspēka izmaksas augušas citos pakalpojumos (sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbību, individuālās lietošanas priekšmetu un mājsaimniecības piederumu remontu, ķīmisko tīrītavu, frizieru, skaistumkopšanas, apbedīšanas un citu pakalpojumu nozares) - par 18,2%, veselības un sociālās aprūpes nozarē - par 17,1%, izmitināšanā un ēdināšanā - par 15,4%, ieguves rūpniecībā - par 14,3%, nekustamo īpašumu nozarē - par 14,1%, kā arī būvniecībā - par 13,5%.

Mazākais vienas stundas darbaspēka izmaksu pieaugums bija finanšu un apdrošināšanas darbības nozarē (2,2%).

Centrālajā statistikas pārvaldē atzīmēja, ka nozarēs, kur bija vērojams straujāks vienas stundas darbaspēka izmaksu kāpums, pārmaiņas lielākoties ietekmēja regulārās darba samaksas, darba devēju brīvprātīgo sociālo apdrošināšanas iemaksu (papildu pensiju, veselības, dzīvības apdrošināšanas iemaksas u.c.) un pabalstu izmaksu pieaugums. Citu pakalpojumu, nekustamo īpašumu, kā arī izmitināšanas un ēdināšanas nozarē pārmaiņas visvairāk ietekmēja nostrādāto stundu skaita samazinājums.

2018.gada otrajā ceturksnī augstākās vienas stundas darbaspēka izmaksas bija finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē (18,09 eiro), informācijas un komunikācijas pakalpojumos (13,71 eiro), enerģētikā (12,98 eiro), valsts pārvaldē (10,81 eiro) un ieguves rūpniecībā (9,75 eiro). Zemākās darbaspēka izmaksas stundā bija izmitināšanas un ēdināšanas (6,28 eiro), citu pakalpojumu (6,77 eiro), mākslas, izklaides un atpūtas nozarē (7,16 eiro), nekustamo īpašumu (7,51 eiro), administratīvo un apkalpojošo dienestu darbības nozarē (7,6 eiro), kā arī izglītībā (7,75 eiro) un tirdzniecībā (7,8 eiro).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu