Latvijā 5G internets būs pieejams jau 2019. gada sākumā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

5G ir šobrīd jaunākā mobilo sakaru paaudze, kas rada pilnīgi jaunas iespējas ikvienā nozarē un sektorā. Tehnoloģija pavērs pilnīgi jaunas iespējas – gan 5G infrastruktūras ražotājiem, gan mobilo telefonu operatoriem, gan arī uzņēmējiem un ikdienas lietotājiem. Nākošnedēļ Rīgā norisināsies starptautiskais Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas forums "5G Techritory", kas vienuviet pulcēs pasaules vadošās tehnoloģiju kompānijas un Eiropas politikas veidotājus kopīgās diskusijās par 5G tīkla nākotnes potenciālu.

Preses konferencē viesnīcā Grand Hotel Kempinski Riga tika atklāta Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas foruma "5G Techritory" oficiālā programma, kā arī izziņots 5G ieviešanas laiks Latvijā.

"5G foruma galvenais mērķis ir izveidot sadarbības platformu Baltijas jūras reģiona valstu starpā, lai sekmētu 5G tehnoloģiju attīstību un pielietojumu, tādējādi sekmējot reģiona ekonomisko izaugsmi. Ņemot vērā Latvijas sasniegumus mobilo telekomunikāciju jomā un ekosistēmas attīstību, Latvija vēlas uzņemties vadošo lomu šajā procesā un sekmēt pārrobežu projektu attīstību," uzsvēra "5G Techritory" programmas direktors Neils Kalniņš.

Latvijas Mobilais Telefons (LMT) šobrīd kopā ar starptautiskajiem partneriem strādā pie 5G tehnoloģijas attīstības un ieviešanas Latvijā.

""5G Techritory" foruma laikā mēs izveidosim un demonstrēsim pirmo 5G testa tīklu Latvijā. No nākamā gada sākuma, tiklīdz būs pieejamas gala iekārtas patērētājiem, LMT piedāvās 5G komercrežīmā. Ar 2G un 3G tīklu Latvija izcēlusies kā runātīgākā valsts Eiropā*, ar 4G esam otrie visā pasaulē pēc mobilā interneta patēriņa**. Tā ir laba augsne, lai Latvija izvirzītos un būtu pasaules līderos arī ar 5G. 21. gadsimta lielākā vērtība ir gudri un talantīgi cilvēki. Savukārt nākotnes nafta valsts attīstībai ir moderno tehnoloģiju iespējas. Latvijai ir jāizmanto infrastruktūras priekšrocības, lai spētu konkurēt globālajā tirgū un uzlabotu dzīves kvalitāti mūsu iedzīvotājiem," tā preses konferencē par nākotnes plāniem un vīziju stāstīja Gunārs Danbergs, LMT viceprezidents tehnoloģiskajos jautājumos.

5G ļaus izveidot plašus lietu interneta risinājumus, nodrošināt mākslīgajam intelektam nepieciešamo darbības ātrumu un jaudu vai attālinātas operācijas veikšanai nepieciešamo darbības stabilitāti un drošību, izveidojot individuāli pielāgotus pakalpojuma parametrus un risinājumus. Tāpēc visiem partneriem – mobilo sakaru operatoriem, partneriem un klientiem būs jāsēžas pie viena galda, lai saprastu, tieši kāds 5G risinājums vajadzīgs un kā to nodrošināt.

Foruma ietvaros tiks apspriestas tādas tēmas kā vispārējais 5G tīkla regulējums Eiropā un pasaulē, risināts jautājums par inovācijām 5G tīkla ietvaros un to finansēšanas iespējām, kā arī apkopotas idejas par 5G potenciālu kā globālam spēles noteikumu mainītājam daudzās nozarēs un ar to saistītajām iespējām radīt jaunus 5G biznesa modeļus, īpaši tādās nozarēs kā viedā pilsēta (smart city), viedā mobilitāte (smart mobility) un viedā veselības aprūpe (smart healthcare).

Konferences laikā norisināsies arī politiskās diskusijas par 5G pārrobežu projektu īstenošanu.

"Nākamnedēļ Rīga viennozīmīgi kļūs par 5G galvaspilsētu, jo šeit notiks vairāki jaunajai mobilo sakaru tehnoloģijai veltīti pasākumi. Kā nozīmīgākais valstu sadarbības kontekstā jāmin Baltijas valstu saprašanās memoranda parakstīšana par Via Baltica koridora attīstību savienotās un autonomās braukšanas un 5G tehnoloģiju attīstībai, ko Rīgā plāno akceptēt Latvija, Lietuva un Igaunija. Tas sekmēs sadarbību un kooperāciju automatizētā transporta attīstībā, kā arī piesaistīs inovācijas un uzlabos drošību uz ceļiem," preses konferencē atklāja Valters Bajārs, Satiksmes ministrijas (SM) Sakaru departamenta direktors.

Neils Kalniņš papildina, ka jauno tehnoloģiju jomā Latvija ir līdzīgu izaicinājumu priekšā tāpat kā pārējā pasaule. Tādēļ, ņemot vērā Latvijas priekšrocības, ir jāpanāk, ka esam ne tikai tehnoloģiju patērētāji, bet arī radītāji.

"Tādēļ pirms gada nolēmām rīkot "5G Techritory", lai aicinātu uz Latviju pasaules vadošos tehnoloģiju uzņēmumus, Eiropas politikas veidotājus un Latvijas uzņēmumus, kopīgi diskutētu un vienotos par sadarbības iespējam, attīstot un testējot jaunas tehnoloģijas viedās pilsētas, viedās mobilitātes un viedās medicīnas jomās. Turklāt Latvijai tā ir iespēja vēl vairāk nostiprināt savas pozīcijas kā vienai no mobilo tehnoloģiju līdervalstīm, tāpēc izprast, kas ir 5G tehnoloģija un, galvenais, ko tā spēs, ir svarīgi ne tikai telekomunikāciju nozares pārstāvjiem," - tā Kalniņš.

Forumā kopumā divu dienu garumā Rīgā vienuviet pulcēsies simtiem dalībnieku, to vidū Eiropas politikas veidotāji, valsts amatpersonas, biznesa līderi, investori, industrijas eksperti, jaunuzņēmumi un akadēmiskie pārstāvji, tostarp vairāk nekā 60 augstākā līmeņa runātāji no Eiropas, Āzijas un ASV. To vidū būs arī Eiropas Komisijas Sakaru tīklu, satura un tehnoloģiju ģenerāldirektors Roberto Viola (Beļģija), „Cisco Systems” vecākais viceprezidents Pīters Karlstromers (ASV), „Nokia Corporation” Eiropas tirgus vecākais viceprezidents Markus Borčerts (Somija), „Huawei Technologies Corporation” 5G produktu līnijas prezidents Čaobins Jangs (Ķīna), „Telia Company AB” viceprezidente - globālo pakalpojumu un operāciju vadītāja vietniece un grupu tīklu vadītāja Gabriela Stīfa Šēmane (Zviedrija), kā arī Latvijas Republikas Ministru prezidents Māris Kučinskis, valdības un industriju līderi un starptautiskie mediji.

Dienu pirms konferences, 26. septembrī, norisināsies "5G Ideation" jaunuzņēmumu seminārs, kas vērsts tieši uz jauno tehnoloģiju produktu radītājiem. Pasākuma ietvaros jaunuzņēmumiem tiks dota iespēja diskutēt ar 5G tehnoloģiju nozares ekspertiem un augsta līmeņa vadītājiem, kā arī dalībnieki tiks iepazīstināti ar revolucionārā tīkla iespējām. 5G seminārā piedalīsies tehnoloģiju nozares entuziasti – jaunuzņēmumu pārstāvji no Baltijas, kā arī 20 jaunuzņēmumi no Dienvidkorejas, kuri jau strādā ar 5G produktiem un idejām.

"5G saistītie risinājumi startup vidē šobrīd vēl nav plaši izplatīti, bet ir redzams potenciāls kļūt par pirmajiem šajā jomā. Sākot darboties pie 5G risinājumu ieviešanas jau tagad, jauno tehnoloģiju Latvijā varētu sagaidīt ar konkrētiem risinājumiem viedās pilsētas, mobilitātes un veselības aprūpes jomās. "5G Ideation" ir startup ekosistēmas atbilde telekomunikāciju industrijas attīstībai, kā priekšplānā šobrīd izvirzījušies lielie telekomunikāciju uzņēmumi. Latvijā 5G tīkls būs viens no pirmajiem tik augstas kvalitātes tīkliem pasaulē, kas padarīs Latviju par pievilcīgu vietu, kur izstrādāt un pārbaudīt jaunos tehnoloģiskos risinājumus, ko pēcāk piedāvāt visā pasaulē," stāsta Kristīne Korņilova, TechChill izpilddirektore.

Pasākumu "5G Ideation" organizē TechChill un Latvijas Mobilais Telefons (LMT), to atbalsta "5G Techritory" un Ziemeļvalstu Ministru padome.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu