Pabriks par Brexit: ES un Lielbritānija varētu vienoties pēdējā brīdī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
EP deputāts Artis Pabriks
EP deputāts Artis Pabriks Foto: Zane Bitere/LETA

Vienošanās starp Eiropas Savienību (ES) un Lielbritāniju Brexit jautājumā varētu tikt pieņemta pēdējā brīdī, norāda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks.

Viņš skaidroja, ka Eiropadomes priekšsēdētāja Donalda Tuska paziņojums pēc Eiropadomes neformālās sanāksmes Zalcburgā, kurā norādīts, ka svarīgi aspekti Lielbritānijas piedāvātajā "Breksita" plānā nestrādās, nenozīmē, ka vienošanās netiks panākta, jo vēl gaidāms sarunu pēdējais posms, tostarp novembrī tiks sasaukts vēl viens samits.

"Novembri paredzēts viens "extra" valdības galvu samits ES, un domāju, ka tajā tiks pieņemts lēmums. Ļoti ceru, ka līdz novembrim un tās novembra dienas laikā un naktī tiks panākts kāds kompromiss starp ES un Lielbritāniju. Domāju, ka ātrāk neko daudz nesagaidīsim," pieļāva eiroparlamentārietis.

Viņš uzsvēra, ka ES politiskajā kultūrā bieži ir tā, ka lēmumi tiekot pieņemti pēdējā dienā. "Visi saprot, ka nevar par ātru piekāpties un Londona arī to labi saprot. Būtībā, Lielbritānija šobrīd ir iespiesta stūrī. Tomēr es lieku cerību uz novembri," piebilda Pabriks.

Kā ziņots, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ceturtdien paziņojis, ka svarīgi aspekti Lielbritānijas plānā par attiecībām pēc valsts izstāšanās no ES nedarbosies.

Ar šiem spriedumiem viņš nāca klajā ES neformālajā samitā Zalcburgā, Austrijā, kur Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja skubināja ES līderus "attīstīt" savu nostāju Brexit jautājumā un cildināja savu "Čekersas plānu" nākotnes attiecībām pēc Brexit Lielbritānijas un ES starpā.

Tusks preses konferencē sacīja, ka ES līderi ir vienoti savā nostājā par plānu. "Kaut arī Čekersā ir pozitīvi elementi, ierosinātā sadarbības sistēma nedarbosies," sacīja Eiropadomes prezidents, piebilstot, ka šis plāns rada "risku, ka var tikt grauts vienotais tirgus".

"Ir jābūt skaidrībai, ka ir daži jautājumi, kuros mēs neesam gatavi kompromisam," viņš piebilda.

Viņš arī sacīja, ka ES rīkos 17. un 18.novembrī plānoto Brexit samitu vienīgi tad, ja vienošanās Īrijas robežas un nākotnes tirdzniecības attiecību jautājumos būs pabeigta līdz oktobrim.

Pēc divu dienu sarunām Zalcburgā Meja sacīja, ka "drīzumā" nāks klajā ar jauniem priekšlikumiem Īrijas robežas lietā, kā arī norādīja, ka Londona strādā pie tā, lai sarunās vienotos par pilnīgu izstāšanās stratēģiju līdz 18.oktobra samitam.

Samitā piedalījās arī Latvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu