Nīderlande par plāniem uzbrukt ķīmisko ieroču regulatoram izraidījusi četrus Krievijas pilsoņus (4)

Papildināts
TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/HO/DUTCH DEFENSE MINISTRY

Nīderlandes drošības dienesti aprīlī izraidījuši četrus Krievijas pilsoņus, kuri turēti aizdomās par kiberuzbrukuma plānošanu starptautiskajai Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW), kas atrodas Hāgā, ziņo raidorganizācija BBC.

(Papildināta ziņa.)

OPCW veic izmeklēšanu par uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam šī gada martā Anglijas pilsētā Solsberi. Organizācija izmeklē arī ķīmiskos uzbrukumus Sīrijā.

Lielbritānijas vēstnieks Nīderlandē norādījis, ka hakeri mēģinājuši uzbrukt arī Lielbritānijas Ārlietu ministrijai un Portondaunas zinātniskajai laboratorijai, vēsta raidorganizācija SKY.

Nīderlande izsaukusi Krievijas vēstnieku sniegt paskaidrojumus, ziņo ārvalstu mediji.

Atklātas iesaistīto aģentu identitātes: hakeri Aleksejs Moreņecs un Jevgeņijs Serebrjakovs, kā arī pavadošie aģenti Oļegs Sotņikovs un Aleksejs Miņins.

"Šī kiberoperācija pret OPCW ir nepieņemama," norāda Nīderlandes aizsardzības ministre Anka Beilevelda. "Atklājot šīs Krievijas darbības, mēs sūtām skaidru signālu: Krievijai tas jāpārstāj."

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pauda atbalstu Nīderlandei un Lielbritānijai, sakot, ka tām jāpieprasa no Krievijas atbildība par "kliedzošiem mēģinājumiem vērsties pret starptautisko likumdošanu un institūcijām."

Četriem izraidītajiem Krievijas pilsoņiem esot bijušas diplomātiskās pases, un to vidū bija IT eksperti, paziņojušas amatpersonas. Par operāciju esot atbildīgs Krievijas militārās izlūkošanas dienests GRU.

Foto: Nīderlandes varasiestādes

Nīderlandes Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIVD) vadītājs Onno Eihelsheims preses konferencē atklāja, ka krievu aģenti 4.aprīlī no Maskavas ielidoja Amsterdamas Shipholas lidostā ar Krievijas diplomātiskajām pasēm, un amatpersona no Krievijas vēstniecības pavadīja viņus uz Hāgu.

11.aprīlī aģenti noīrēja automašīnu "Citroen C3" un izlūkoja apkārtni ap OPCW ēku. Tikmēr viņus visu laiku novēroja Nīderlandes izlūkdienests.

Aģenti apmetās viesnīcā "Marriott Hotel" netālu no OPCW mītnes un uzņēma fotogrāfijas, kurā redzams, kā viņi novieto automašīnu blakus viesnīcai.

Automašīnā atradās elektroniskais aprīkojumus, ar ko īstenot kiberuzbrukumu OPCW datorsistēmai.

"Lielbritānijas izlūkošanas informācija palīdzēja pierādīt, ka viņi plānoja hakeru operāciju OPCW, izmantojot jaunu tehniku. Auto bagažniekā atrastais aprīkojums tika izmantots, lai pārtvertu cilvēku ielogošanās informāciju. Antena bija pavērsta uz OPCW," raksta BBC korespondents Gordons Korera.

Kad vīrieši tika pieķerti, viņi centās iznīcināt savus mobilos tālruņus. Vēlāk noskaidrojās, ka viens no mobilajiem telefoniem tika ieslēgts netālu no GRU ēkas Maskavā. Pie cita aizturētā vīrieša tika atrasts čeks par taksometra braucienu no ielas, kas atrodas netālu no GRU ēkas, uz lidostu.

Vīriešiem līdzi bija 20 000 eiro un 20 000 ASV dolāru skaidrā naudā. 

Tika konfiscēts dators, kas bija izmantots Brazīlijā, Šveicē un Malaizijā. Malaizijā tas tika lietots, lai iegūtu informāciju par izmeklēšanu virs Austrumukrainas 2014.gadā notriektās lidmašīnas MH17 lietā. Šogad Nīderlandes vadītā starptautiskās izmeklēšanas komisija secināja, ka lidmašīnu notrieca Krievijas raķete.

Datorā saglabājušies dati liecina, ka tas ticis izmantots arī Šveices pilsētā Lozannā, kur tas savienojies ar Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) datoru.

Lielbritānija un Austrālija šonedēļ vainoja GRU vairākos no plašākajiem kiberuzbrukumiem, kas notikuši pēdējos gados, tostarp uzbrukumā ASV Demokrātu Nacionālajai komitejai pirms prezidenta vēlēšanām 2016.gadā.

Austrālija un Lielbritānija pauda pārliecību, ka GRU tik plašu operāciju veicis pēc Kremļa pavēles.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins noliedz šādas apsūdzības un jūlijā Helsinkos ASV prezidentam Donaldam Trampam sacīja, ka runas par Krievijas jaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās ir muļķības.

Septembrī atklātībā nonāca ziņas, ka pavasarī Nīderlandē esot aizturēti un vēlāk uz Krieviju izraidīti ar Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova vārdiem ceļojošie Krievijas pilsoņi, ko Lielbritānija apsūdzējusi uzbrukumā Skripaļam, izmantojot nervus paralizējošo vielu "Novičok". 

Kā ziņo pilsoniskās žurnālistikas portāls "Bellingcat", Boširovs patiesībā esot Krievijas militārā izlūkdienesta GRU pulkvedis Anatolijs Čepiga.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu