Vairākos vēlēšanu iecirkņos iztrenkāti nepilngadīgi "novērotāji" no "Saskaņas" (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
13.Saeimas vēlēšanas 956.vēlēšanu iecirknī Mārupes vidusskolā. Ilustratīvs foto
13.Saeimas vēlēšanas 956.vēlēšanu iecirknī Mārupes vidusskolā. Ilustratīvs foto Foto: Evija Trifanova/LETA

Vairākos vēlēšanu iecirkņos sestdien iztrenkāti nepilngadīgi "Saskaņas" jaunieši, kas uzdevušies par vēlēšanu novērotājiem, svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga". 

Centrālās Vēlēšanu komisijas (CVK) instrukcija paredz, ka par vēlēšanu novērotāju var kļūt no 16 gadu vecuma, ja izieti īpaši CVK apmācību kursi. Ja novērotājs ir kādas partijas pārstāvis, tam jābūt vismaz 18 gadu vecam. 

Vismaz trīs iecirkņos Rīgā izraidīti "novērotāji" no "Saskaņas", jo viņi pārkāpuši CVK instrukciju. Tiesa, ieskaidrot nepilngadīgajiem, ka iecirkņa telpas jāpamet, nav bijis viegli, turklāt kāds "Saskaņas" politiķis iecirkņa darbiniekus uzstājīgi mudinājis "pievērt acis" uz likumu un atļaut nepilngadīgajiem turpināt "novērot" vēlēšanas

"Saskaņas" Rīgas domes deputāts Sandris Bergmanis raidījumam atzina, ka esot apbraukājis daudzus iecirkņus, lai paskatītos, kas notiek, bet neatceroties, kas konkrētos iecirkņos noticis.

47.iecirkņa vadītājs Jānis Dabiņš pastāstīja, ka iecirknī ieradušies "Saskaņas" pārstāvji un centušies viņu pārliecināt, ka nav tik strikti jāievēro noteikumi un droši varot pieņemt atkāpes pēc saviem ieskatiem. Dabiņš nav piekāpies un ziņas par notikušo nodevis CVK un Drošības policijai. 

Līdzīgi incidenti ar "Saskaņas" jauniešiem piedzīvoti arī citviet, piemēram, 58.iecirknī. Tur iecirkņa darbiniekiem vismaz piecas reizes nācies lūgt, lai jaunieši iecirkņa telpas pamet, taču radies iespaids, ka jaunieši nesaprot, ko viņiem saka. Beigu beigās tie tomēr pametuši iecirkni, bet vēl aptuveni stundu pavadījuši ārā pie iecirkņa durvīm.

Arī Rīgas 5.vēlēšanu iecirkņa vadītāja Sanita Malejeva apstiprināja, ka no izraidīti nepilngadīgi "novērotāji" no "Saskaņas".

Raidījums pieļauj, ka lielo interesi par vēlēšanu procesu "Saskaņai" izraisījusi Latvijas Krievu savienība, kas šajās vēlēšanās nepārvarēja 5% barjeru, bet atņēma "Saskaņai" daļu balsu. Tiesa, saraksta līderei Tatjanai Ždanokai pašai CVK liedza iespēju kandidēt vēlēšanās, un viņa šobrīd gatavojot pieteikumu Eiropas Cilvēktiesību tiesai, lai pieprasītu atzīt, ka viņas tiesības pārkāptas

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu