Itālijas parlaments apstiprina valdības nākamā gada budžeta plānu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Par spīti Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SCF) brīdinājumiem par pārāk lielo iecerēto budžeta deficītu, Itālijas parlaments ceturtdien apstiprinājis valdības budžeta plānu.

Senātā budžeta likumprojektu apstiprināja ar 165 pret 107 balsīm, bet parlamenta apakšpalātā, kas balsoja neilgi pēc augšnama, - ar 331 pret 191 balsi.

Populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) un labējās Līgas veidotās valdības 2018.gada budžeta likums ietver arī prognozes 2019.gadam, tostarp paredzot nākamā gada budžeta deficītu 2,4% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Tas ir ievērojami augstāk nekā iepriekšējās valdības plānotais deficīts, lai gan nepārsniedz ES noteiktos iztrūkuma griestus - trīs procentus no IKP.

M5S paziņojumā teikts, ka apstiprinātais budžets "ieliek pamatu pārmaiņām Itālijas politikā".

Paziņojumā uzsvērts, ka tas pielikts punktu pēdējo gadu taupības politikai un veicinās investīcijas.

SVF izpilddirektore Kristīne Lagarda iepriekš ceturtdien norādīja, ka Itālijai ir jāievēro ES fiskālās disciplīnas normas.

Savukārt ES ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisī brīdināja, ka Romas iecerētais budžets paaugstinās Itālijas valsts parādu, kas tā jau ir viens no lielākajiem starp eirozonas dalībvalstīm.

Arī Itālijas parlamenta budžeta birojs iepriekš noraidījis valdības prognozes 2019.gadam kā pārāk optimistiskas.

Pirmdien budžeta plānu paredzēts iesniegt Eiropas Komisijai (EK).

Lagarda pauda cerību, ka tam sekos dialogs, "kas visu novedīs atpakaļ pie spēles noteikumiem".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu