Vēja elektrostaciju parka īstenotāji sola ievērot visus nosacījumus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vēja ģeneratori pie Grobiņas. Ilustratīvs attēls.
Vēja ģeneratori pie Grobiņas. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Dobeles un Tukuma vēja elektrostaciju parka īstenotāji SIA "Eolus" ir pārliecināti, ka vēja stacijas neradīs negatīvu ietekmi uz apkārtējo iedzīvotāju dzīvi, jo tiks ievēroti visi ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumā paredzētie nosacījumi, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Uzņēmuma pārstāvji uzsver, ka projektā tiks uzstādītas modernas vēja turbīnas un tiks ievēroti visi attāluma nosacījumi līdz dzīvojamām mājām, lai nepasliktinātu iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

Projekta īstenošanai vēl nepieciešama virkne apstiprinājumu un "Eolus" turpinās sarunas gan ar vietējiem iedzīvotājiem, gan izpildvaras un uzraugošo institūciju pārstāvjiem.

"Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš klāstīja, ka projekta apspriešanas laikā ir saņēmuši komentārus par dažādiem iespējamas ietekmes efektiem, ko rada vēja stacijas.

"Vēja turbīnu ietekme uz cilvēku dzīvi ir patiesi plaši pētīta un eksperti atzīmē dažādus iespējamus efektus, taču atklāti varam atzīt, ka nav zinātnisku pierādījumu par negatīvu vēja staciju ietekmi uz cilvēku dzīvi, ja tiek ievērotas visas vides prasības. Un mēs tās ne tikai ievērosim, bet panāksim pat būtiski zemākus ietekmes rādītājus par likumdošanā noteiktajiem," akcentēja Galviņš.

Viņš stāstīja, ka cilvēki norādījuši, ka vēja stacijas bojāšot Zemgales ainavu. Tomēr dzirdēti arī viedokļi, kas izsaka atbalstu tam, kā vēja stacijas izskatās ainavā - tās pievieno estētisku un modernu elementu tradicionālai videi.

Jau ziņots, ka SIA "Eolus" tuvāko četru gadu laikā Dobeles un Tukuma novados plāno uzbūvēt vēja elektrostaciju parku.

Iecerēts, ka vēja enerģijas parks varēs saražot aptuveni 0.7 teravatstundas (TWh) elektroenerģijas gadā, kas būs aptuveni 10% no Latvijas elektroenerģijas gada patēriņa.

Vēja elektrostaciju parku plānots veidot savienotā teritorijā, kas atrodas divās pašvaldībās – daļa parka atradīsies Dobeles novadā, bet daļa – Tukuma novadā. Šobrīd noris projekta ietekmes uz vidi ziņojuma sabiedriskā apspriešana, ir notikušas vairākas sabiedriskās apspriešanas sanāksmes.

Zviedrijā bāzētais "Eolus Vind AB" ir viens no lielākajiem vēja enerģijas attīstības uzņēmumiem Ziemeļvalstīs. Uzņēmums ir dibināts 1990. gadā un līdz šim ir uzbūvējis vairāk nekā 540 no kopumā aptuveni 3400 Zviedrijā uzstādītajām vēja enerģijas turbīnām.

"Eolus Vind AB" ir kotēts "Nasdaq Stockholm" fondu biržā un uzņēmumam ir vairāk kā 7000 akcionāru.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu