Pašvaldību savienība paziņo savus ieteikumus valdības deklarācijai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Ābele, Saeima

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) izstrādājusi priekšlikumus jaunveidojamās valdības deklarācijai, un domes sēdē šie priekšlikumi apstiprināti, aģentūrai LETA pavēstīja LPS pārstāve Jana Bunkus.

Viņa norādīja, ka šādi priekšlikumi netiek izstrādāti katrai valdībai, taču, ņemot vērā aktuālo situāciju, šī esot kā "ceļa maize" jaunveidojamajam Ministru kabinetam. Šie priekšlikumi pašvaldībām esot svarīgi un sasāpējuši, tāpēc LPS gribētu, lai tiem tiek pievērsta pastiprināta uzmanība.

Kā pirmais no LPS priekšlikumiem paredz stiprināt vietējo varu. "Viens no katras demokrātiskas iekārtas galvenajiem pamatiem ir vietējā vara, tāpēc, strādājot pie valdības deklarācijas, valdībai vajadzētu ievērot Eiropas vietējo pašvaldību hartu un subsidiaritātes principu," skaidroja Bunkus.

Otrs priekšlikums ir konsultēties ar pašvaldībām pirms valdības deklarācijas parakstīšanas, lai konstruktīvi apspriestu rīcības virzienus, kas ietekmēs pašvaldību darbību, bet trešais priekšlikums ir uzsvaru valdības deklarācijā likt uz sasniedzamo labumu, nevis uz labuma sasniegšanas līdzekļiem.

Pievēršoties konkrētiem darbiem, pašvaldības uzskata, ka topošajai valdībai jāstrādā pie obligātās iepirkuma komponentes atcelšanas, lai samazinātu elektrības un siltuma tarifus iedzīvotājiem un uzņēmējiem, tādējādi paaugstinot konkurētspēju.

Tāpat LPS ieskatā valdībai jāturpina darbs pie izglītības reformām, kuru mērķis ir panākt augstāku izglītības kvalitāti un tās organizācijas efektivitāti, tādējādi nodrošinot prasmīgākus uzņēmēju un darbaspēka resursus.

Vēl izstrādāts priekšlikums valdībai pievērsties administratīvā dalījuma pilnveidošanai un sadarbības veicināšanai ar mērķi veicināt ekonomisko un sociālo attīstību visā valsts teritorijā. Tāpat rosināts neaizmirst par veselības pakalpojumu pieejamības uzlabošanu visā valsts teritorijā un ceļa infrastruktūras uzlabošanu, jo tā esot priekšnosacījums visu pārējo reformu ieviešanai.

Kā ziņots, 13.Saeimas vēlēšanas notika 6.oktobrī, bet jaunais parlamenta sasaukums uz pirmo sēdi sanāks 6.novembrī, tomēr jaunās valdības aprises vēl ir neskaidras, jo ievēlētajiem politiskajiem spēkiem nav izdevies vienoties par koalīcijas modeli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu