Krievijas Federālais Drošības dienests apstiprina Ukrainas kuģu sagrābšanu (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas Federālais Drošības dienests (FDD) svētdienas vakarā apstiprinājis, ka Krievijas robežsargi aizturējuši trīs Ukrainas Jūras spēku kuģus un laiduši darbā ieročus.

Kā norādīts FDD preses dienesta paziņojumā, kuģi "Berdjansk", "Nikopoļ" un "Jany Kapu" aizturēti, jo pārkāpuši Krievijas valsts robežu un "nav reaģējuši uz pavadošo Krievijas FDD Robežapsardzes dienesta likumīgo prasību apstāties, turklāt veikuši bīstamus manevrus".

"Lai piespiedu kārtā apturētu Ukrainas karakuģus, tika lietoti ieroči. Incidentā cietuši trīs ukraiņu jūrnieki, viņiem sniegta nepieciešamā medicīniskā palīdzība. Saistībā ar Krievijas robežas pārkāpšanas faktu ierosināta krimināllieta," pavēstījis FDD.

Jau ziņots, ka svētdien priekšpusdienā Ukraina apsūdzēja Krieviju, ka tās robežapsardzes kuģis taranējis Ukrainas Jūras spēku velkoni, kurš līdz ar bruņu kuteriem "Berdjansk" un "Nikopoļ" no Odesas ostas Melnajā jūrā bijis ceļā uz Mariupoles ostu Azovas jūrā cauri Kerčas šaurumam, kas atdala Krieviju no tās anektētās Krimas pussalas.

Kā bija teikts Ukrainas Jūras spēku paziņojumā, Ukrainas puse par šo braucienu iepriekš paziņojusi saskaņā ar starptautiskajiem kuģošanas drošības noteikumiem, tomēr Krievijas robežapsardzes kuģi "veikuši klaji agresīvas darbības" pret Ukrainas Jūras spēku kuģiem.

Vēlāk tika ziņots, ka Krievija pēc incidenta slēgusi satiksmi arī civilajiem kuģiem, atsaucoties uz bažām par drošību.

Reaģējot uz notikušo, Ukraina svētdienas vakarā pieprasījusi steidzami sasaukt ANO Drošības padomes sēdi.

Naktī sasaukta Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sēde, kurā tiek apspriests jautājums par ārkārtējā stāvokļa ieviešanu.

Tikmēr Eiropas Savienība (ES) un NATO aicinājušas mazināt spriedzi starp Krieviju un Ukrainu pie Krimas krastiem un mudinājušas Maskavu atjaunot brīvu satiksmi Kerčas šaurumā.

"Mēs ceram, ka Krievija atjaunos kustības brīvību Kerčas šaurumā, un aicinām visus rīkoties maksimāli savaldīgi, lai nekavējoties deeskalētu situāciju," teikts ES paziņojumā.

Arī Ziemeļatlantijas alianse mudinājusi uz "savaldību un deeskalāciju" un aicinājusi Krieviju "nodrošināt netraucētu piekļuvi Ukrainas ostām Azovas jūrā saskaņā ar starptautisko tiesību aktiem".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu