Kriptovalūtu sākotnējie piedāvājumi: vairums zaudē vērtību, paliek "uz papīra"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ROMUALD MEIGNEUX/SIPA/ROMUALD MEIGNEUX/SIPA

No pagājušajā gadā veiktā 141 sākotnējā kriptovalūtu monētu piedāvājuma šogad astoņos mēnešos 86% ir zaudējuši vērtību, turklāt 30% no tiem ir zaudējuši faktiski visu vērtību, secināts auditorkompānijas "EY" jaunākajā pētījumā par kriptovalūtu monētu sākotnējo piedāvājumu investīciju atdevi.

Pētījumā secināts, ka 2017.gadā 141 veikto kriptovalūtu monētu sākotnējo piedāvājumu portfeļa kopējā vērtība no 2018.gada 1.janvāra līdz 2.septembrim nokritusies par 66%. Vienlaikus 43 jeb 30% no kriptovalūtu monētu piedāvājumiem konkrētajā laika periodā ir zaudējuši vairāk nekā 90% vērtības.

Turklāt "EY" pētījums atklāj, ka vien 29% no 2017.gadā veikto kriptovalūtu sākotnējo piedāvājumu projektiem tirgū ir ieviesuši reālu kriptovalūtas produktu vai vismaz tā prototipu,

tādējādi 71% no visiem investoriem izsludinātajiem kriptovalūtu projektiem, par kuriem piesaistītas investīcijas tirgū, patiesībā nav vispār nekāda produkta piedāvājuma.

"EY" partneris Baltijas valstīs Nauris Kļava norādīja, ka jauni, tehnoloģiski revolucionāri projekti un uzņēmumi nereti zaudē vērtību jau drīz pēc to nokļūšanas tirgū un paiet ilgāks laiks, līdz tirgus izkristalizē patiesi veiksmīgos un dzīvotspējīgos projektus. "Tomēr kriptovalūtu monētu gadījumā papildu bažas rada tas, ka lielākā daļa pērn veikto sākotnējo monētu piedāvājumu ideju joprojām ir "uz papīra", proti, reāla produkta tirgū nemaz nav. Šie rezultāti ir brīdinājums investoriem, ka šajā tirgū atsijāt graudus no pelavām var būt īpaši grūti," viņš sacīja.

No tiem kriptovalūtu sākotnējo piedāvājumu projektiem, kas sasnieguši vērtības pieaugumu, 2018.gada astoņos mēnešos desmit vadošie projekti ir radījuši 99% no visa vērtības pieauguma, un vairums no tiem ir blokķēdes infrastruktūrā.

"EY" norādīja, ka 2017.gadā kriptovalūtu monētu sākotnējie piedāvājumi piesaistīja 4,13 miljardus ASV dolāru investīciju. Neskatoties uz vājajiem atdeves rezultātiem, šā gada pirmajā pusē pagājušā gada investīciju apmērs ir pārsniegts vairākkārt, papildus piesaistot 15,57 miljardus ASV dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu