Limbažu novadā no 1.janvāra ieviesīs paaugstināto NĪN likmi

Video
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Limbažu novads, pārņemot Rīgas, Carnikavas, Saulkrastu un vēl citu pašvaldību pieredzi, ar 1. janvāri piemēros paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi dzīvojamiem īpašumiem, kuros neviens nav deklarējies. Limbažu novada pašvaldība tādā veidā cer palielināt novadā deklarēto iedzīvotāju skaitu par aptuveni diviem tūkstošiem, tikmēr iedzīvotāju vidū šis pašvaldības lēmums tiek vērtēts pretrunīgi, jo netrūkst tādu īpašumu, kuros dzīvot visa gada garumā nav iespējams.

Jānis Zande dzīvo Skultē un ir tur deklarējies, bet Limbažu novadā no vectēva mantojis arī lauku īpašumu, kur vīrietis kopj zemi un tuvākajā nākotnē cer sagaidīt upeņu ražu. Kā pats teic, šī māja nav piemērota dzīvošanai un vieglāk to būtu vienkārši nojaukt. Ar jauno gadu šai ēkai tiks piemērots nekustamā īpašuma nodoklis 1,5% apmērā, ja līdz tam šeit neviens nedeklarēsies.

Kungs uzskata, ka pašvaldība šādā veidā cenšas piespiest fiktīvi deklarēties Limbažu novadā, taču viņa skatījumā tas ir prettiesiski un viņš to negrasās darīt. Limbažu novada Nekustamā īpašuma un teritoriālā plānojuma nodaļas vadītāja Līga Viļčinska stāsta, ka pašvaldība negrasoties likt akcentu, lai cilvēki maksātu paaugstinātu šo nodokli, jo uzsvars esot uz to, lai viņi deklarējas dzīvojamās mājās un dzīvokļos, kur viņi dzīvo. Mazās dārza mājas platībā līdz 40 kvadrātmetriem netiek apliktas ar nodokli, neraugoties uz to, vai cilvēki tur ir vai nav deklarējušies.

Plašāk par gaidāmajām pārmaiņām skaties Re:TV sagatavotā video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu