"Elektrum" klientiem šogad elektroenerģijas rēķini pieaugs līdz 15% (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Energokompānijas AS "Latvenergo" zīmola "Elektrum" klientiem šogad rēķini par elektroenerģiju pieaugs par 0% līdz 15%.

"Latvenergo" pārdošanas direktors Uldis Mucinieks iepriekš norādīja, ka aptuveni 85% klientu līgumi ir slēgti 1.janvārī, jo tas bija datums, kad atvērās elektroenerģijas tirgus, tāpēc tieši šajā datumā mainās piedāvātais tarifs. Aptuveni 10% "Elektrum" klientu elektroenerģijas rēķini nepieaugs, 40% tie pieaugs līdz 1,70 eiro, 30% - līdz 3,50 eiro, bet 20% - par vairāk nekā 3,50 eiro mēnesī.

Viņš skaidroja, ka rēķinu pieaugums ir atkarīgs no klienta elektroenerģijas patēriņa. 10% no visiem "Elektrum" klientu ir aizsargātie lietotāji, kuriem rēķini nākamgad saglabāsies tādi paši kā šogad. 40% klientu, kuru elektroenerģijas patēriņš ir līdz 100 kilovatstundām (kWh) mēnesī rēķins būs par 1,70 eiro lielāks, 30%, kuru patēriņš ir 100 līdz 200 kWh, rēķini pieaugs par 3,50 eiro, bet pārējiem 20% klientu cena pieaugs par vairāk nekā 3,50 eiro.

"Elektrum" visiem klientiem, kuriem gada beigās beidzas cenas termiņš, atbilstoši līguma nosacījumiem izsūta jauno cenu piedāvājumus nākamajam periodam. Cenas izmaiņas ir individuālas, tās ir atkarīgas no patērētās elektroenerģijas apmēra.

Latvijā elektroenerģijas tirgus tika atvērts 2007.gadā. Tā atvēršana tika īstenota pakāpeniski atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam. 2007.gadā tirgu atvēra komersantiem ar lielu elektroenerģijas patēriņu, sākot ar 2012.gada 1.aprīli tirgū iesaistīja elektroenerģijas lietotājus, kuru elektroenerģijas patēriņš ir vidēji liels, un no 2012.gada 1.novembra elektroenerģiju brīvajā tirgū varēja iegādāties arī pārējie komersanti. No 2015.gada 1.janvāra tirgus tika atvērts mājsaimniecībām.

Brīvais tirgus nozīmē, ka elektroenerģijas cenu nosaka elektroenerģijas tirgotāji, savstarpēji konkurējot, un tās mazumtirdzniecības cena veidojas no elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas un tirgotāja uzcenojuma.

Elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena tiek noteikta elektroenerģijas biržā "Nord Pool", un tā ir atkarīga no elektroenerģijas ražotāju piedāvājuma un elektroenerģijas tirgotāju pieprasījuma konkrētajā stundā, kā arī no vietējo elektroenerģijas ražotāju izmaksām un ražošanas jaudām, pārvades sistēmu jaudas, oglekļa dioksīda emisiju kvotu cenas un energoresursu cenas pasaulē. Atvērto elektroenerģijas tirgu uzrauga Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu