Eiro ieviešana nostiprināja Latvijas neatkarību, uzskata Kučinskis (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiro ieviešana nostiprināja Latvijas neatkarību, pirmdien konferencē "Pieci gadi ar eiro" uzsvēra Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš atzina, ka eiro ieviešana bija vēl viens pamatakmens, kas palīdzēja nostiprināt Latvijas neatkarību un veicināt tās iekļaušanos ekonomiski attīstītāko pasaules valstu saimē. Turklāt eiro vairoja drošības sajūtu, uzskata premjers.

"Par spīti tam, ka jauna valdība vēl nav izveidota, neviens neprognozē krīzi, kas varētu apdraudēt Latvijas ekonomisko attīstību vai valsts finanšu sistēmu," piebilda Kučinskis.

"Vienotais tirgus, vienotā valūta un Šengenas zona ir redzamākie Eiropas Savienības (ES) stūrakmeņi. Latvijas stratēģiskā izšķiršanās par piederību Eiropas identitātei apliecināja mūsu vēlmi integrēties visos minētajos ES sadarbības formātos. No šodienas skatpunkta var teikt, ka šī bija pareiza izvēle gan stratēģiskajā, gan ekonomiskajā ziņā," pauda Ministru prezidents.

Atskatoties uz eiro ienākšanu Latvijā, Kučinskis uzsvēra vairākas lietas. Pēc viņa teiktā, pāreja uz eiro Latvijā notika bez satricinājumiem un neērtībām iedzīvotājiem, turklāt pārejas tehniskais process tika labi plānots un profesionāli īstenots.

"Eiro ieviešana Latvijā sakrita ar smagās ekonomiskās un finanšu sistēmas krīzes beigām, tātad laiku, kad ekonomiskā attīstība sāka strauji paātrināties. Eiro to veicināja ar ieguvumiem, kas saistīti ar izmaksu samazināšanos par valūtas maiņām, pazuda ažiotāža par lata iespējamo devalvāciju kādu ārēju vai iekšēju satricinājumu iespaidā, jo latu nomainīja eiro," skaidroja Kučinskis.

Arī pašreizējās problēmas Latvijas Banku tirgū un to risinājumi ir efektīvi, pateicoties Latvijas dalībai eiro zonā, atzina premjers. Viņš uzsvēra, ka eiro ir nodrošinājis lielāku ekonomikas noturību pret ekonomiskajiem vai politiskajiem satricinājumiem.

Tajā pašā laikā Kučinskis atzina, ka pēc eiro ieviešanas Latvijā nav būtiski pieaugušās ārvalstu investīcijas, lai arī tas tika solīts.

"Jāatceras, ka šajā laikā ģeopolitiskā situācija mūsu reģionā ievērojami pasliktinājās. Var tikai minēt, kāda būtu Ukrainas un Krimas notikumu ietekme uz investīcijām un izaugsmi, ja eiro nebūtu ieviests," sacīja valdības vadītājs.

Noslēdzot uzrunu, Kučinskis uzsvēra, ka eirozona nav piemērota populistiem, kas tic ātriem, vienkāršiem risinājumiem, kurus bieži vien atbalsta būtiska sabiedrības daļa. "Eirozona ir laba nobriedušām nācijām, kas netic brīnumiem un ir gatava grūti strādāt, lai pakāpeniski vairotu savu turību un ticību nākotnei," sacīja premjers.

Viņš arī piebilda, ka Latvijas nacionālā valūta lats baudīja lielu sabiedrības uzticību daudzu gadu garumā, tomēr sabiedrība bija gatava noticēt eiro. "Šodien ticot sev un uzticoties citiem, ticot veselajam saprātam un ekonomikas likumiem, mēs tuvojamies mūsu primārajam mērķim - ES vidējā dzīves līmeņa sasniegšanai. Eiro ir drošs palīgs šajā ceļā," pauda Kučinskis.

Eiro Latvijā tika ieviests 2014.gada 1.janvārī.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu