Pārdošanā nonācis Art Deco arhitektūras meistardarbs – Kraislera ēka

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Art Deco arhitektūras stila piemineklis jau 90 gadus ir nemainīgs ASV metropoles Ņujorkas lepnums. 1930. gadā celtā ēka nu ir nonākusi pārdošanā un meklē jaunus īpašniekus, vēsta Ņujorkas izdevums “Wall Street Journal”.

Kraislera ēka ir viens no Manhetenas lielākajiem tūrisma magnētiem jau kopš pagājušā gadsimta 30. gadiem. Art Deco arhitektūras piemineklis 1930. gadā bija augstākā ēka pasaulē, taču to ātri vien – pēc dažiem mēnešiem – apsteidza Empire State ēka.

Foto: EPA/Scanpix

77 stāvus augsto Kraislera ēku ir projektējis ievērojamais amerikāņu arhitekts Viljams van Alens, un, kā jau to vēsta ēkas nosaukums, pasūtītājs bija automašīnu ražošanas uzņēmuma “Chrysler” īpašnieks Valters Kraislers. Tolaik, 1927. gadā, Kraislera uzņēmums piedzīvoja ievērojamu augšupeju un pieprasījumā apsteidza tādus automobiļu zīmolus kā “Ford” un “General Motors” - tajā gadā Valters Kraislers arī kļuva par žurnāla “Times” gada cilvēku. Uzņēmuma panākumi bija iemesls, kādēļ Kraislers noorganizēja sava uzņēmuma biroju ēkas celtniecību pašā Manhetenas sirdī, turklāt pieprasot arhitektam ēkas celtniecībā iekļauties tā laika aktuālākajā stilā un to vēl celt pēc iespējas augstāku un greznāku. Ēkas dizains jeb Art Deco tajā laikā simbolizēja progresu, inovācijas un modernizāciju. Ne velti ASV arhitektūras departaments Kraislera ēku ir nosaucis par Amerikas “mašīnu laikmeta” simbolu - tā simbolizēja periodu, kad mašīnas kļuva par rūpnīcu galveno dzinējspēku.

Kraislera ēkas vestibila interjers
Kraislera ēkas vestibila interjers Foto: Reuters/ScanPix

Kraislera ēka piederēja Kraislera ģimenei līdz 1953. gadam un tur atradās uzņēmuma galvenais birojs. Pēcāk ēka piederēja nekustamo īpašumu magnātam Viljamam Zekendorfam, bet 60. gados to pārpirka citi nekustamo īpašumu attīstītāji, Sols Goldmans un Alekss Dilorenzo. Arī vēlāk Kraislera ēkai nemitīgi mainījās īpašnieki, līdz visbeidzot to 2008. gadā par 800 miljoniem iegādājās Abū Dabī investīciju konsilijs un Tišmana Spejera nekustamo īpašumu uzņēmums. Pagaidām Abū Dabī valdības uzņēmumam pieder 90%  ēkas, bet Speijera nekustamajiem īpašumiem – 10%. Tiek skaidrots, ka nākamajam īpašniekam par Kraislera ēku būs jāmaksā ievērojami vairāk.

Foto: Reuters/ScanPix

Iemesli, kādēļ Kraislera ēka nu atkal ir nonākusi pārdošanā, ir vairāki, taču Ņujorkas pilsētas pašvaldības pārstāvji min, ka pie vainas ir neefektīvs ēkas izmantojums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu