Cilvēki stundām nīkst banku filiālēs (38)

Iļja Kozins
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Iļja Kozins

Garas rindas un ilgs gaidīšanas laiks - gada sākumā ar šādām problēmām sastopas daudzi Latvijas iedzīvotāji, kas dodas uz kādu no banku filiālēm.  

Sakarā ar Eiropas Komisijas regulu par drošu digitālo autentifikāciju no šā gada septembra vairākās Latvijas bankās papildus kodu kartēm obligāti būs jāizmanto kāds no papildu autentifikācijas rīkiem – mobilā lietotne vai kodu kalkulators. Atsevišķas bankas no kodu kartēm atteiksies pilnībā.

Saulainā decembra pēcpusdienā "Swedbank" Jūrmalas filiālē Dubultos rindā gaida ap desmit cilvēku. Jau kādu laiku šeit neizsniedz numuriņus. Visus atnākušos pieraksta bankas darbiniece un sauc pēc uzvārdiem. Filiāle strādā tikai trīs dienas nedēļā. Līdz ar to dažiem rindā nākas gaidīt pat pusotru stundu. Taču "Swedbank" saviem klientiem piedāvā pierakstīties uz konkrētu apmeklējuma laiku. Pēc filiāles darbinieces teiktā, patlaban pieejami pieraksti, tikai sākot no 4.februāra. Cilvēki ir dažādās domās gan par esošo rindu sistēmu, gan par gaidīšanas laiku.

Situācija "Swedbank" Jūrmalas filiālē Dubultos:

Rīgā situācija ir mazliet saspringtāka. Bankas filiālē, kas atrodas tirdzniecības centrā Origo, trešdienas pēcpusdienā bija izveidojusies gara cilvēku rinda, kas stiepās ārpus filiāles telpām.

Cilvēki gaida rindā "Swedbank" filiālē t/c "Origo":

Līdzīgu ainu var vērot arī citās Rīgas filiālēs.

10. janvārī "Swedbank" ieviesa pirmo limitu, virs kura maksājumu nebūs iespējams apstiprināt ar kodu karti. Dienas limits ir noteikts 100 eiro apmērā. Savukārt jau no 9. septembra banka pilnībā atteiksies no kodu karšu izmantošanas.

"Swedbank" klientu servisa pārvaldes vadītājs Vladimirs Frolovs apgalvo, ka šobrīd rindas ir līdzīgas tām, kas parasti ir gada nogalē. Taču “katrā filiālē situācija var atšķirties”, - atzīmē Frolovs. Tāpat viņš atgādina, ka lielākajai daļai klientu kodu kartes dēļ nav jādodas uz filiāli, jo viņi var lejuplādēt SmartID lietotni. Tāpat Frolovs atzīmē, ka autentifikācijai internetbankā lietotāji var izmantot arī valsts izsniegtās eID kartes. Savukārt, ja mājās klientam nav pieejams īpašs eID karšu lasītājs, to var atrast bibliotēkās, "Swedbank" filiālēs vai valsts vienotajos klientu apkalpošanas centros. Tikai tad, ja cilvēkam nav pieejams neviens no iepriekšminētajiem variantiem, ir jādodas uz bankas filiāli pēc kodu kalkulatora.

Foto: Iļja Kozins

Savukārt lēmumu atteikties no rindu mašīnu izmantošanas noteiktās bankas filiālēs Frolovs skaidro ar “individuālu pieeju klientiem”. Tādējādi var labāk izzināt katra klienta vajadzības un saprast, vai atbilde sniedzama uzreiz, vai arī būs nepieciešams ilgāks laiks, apgalvo bankas pārstāvis.

Turpat blakus esošajā bankas "Citadele" filiālē rinda ir krietni mazāka.

Foto: Iļja Kozins

Kā portālam Tvnet apliecināja "Citadeles" korporatīvās komunikācijas vadītāja Regīna Ikala, bankas filiālēs garas rindas nav vērojamas, jo "Citadele" arī turpmāk piedāvās saviem klientiem kodu kartes. Tas, kā apgalvo Ikala, ir beztermiņa risinājums. Kā otru apstiprinājuma rīku "Citadele" piedāvā autentifikāciju ar īsziņas palīdzību. Uz lietotāja norādīto tālruņa numuru tiek nosūtīts īpašs pieejas kods, kas jāievada, autorizējoties internetbankā. Taču, ja cilvēkam ir nepieciešams pārskaitīt vairāk nekā tūkstoti eiro vienā maksājumā vai vairāk par diviem tūkstošiem dienā, ir jārēķinās ar to, ka būs jāizmanto vai nu mobilā lietotne MobileScan, vai arī kodu kalkulators.

SEB bankas filiālēs liela rosība pagaidām arī nav vērojama. Šī banka bija viena no pirmajām Latvijā, kas ieviesa limitus, virs kuriem pārskaitījumus nav iespējams apstiprināt ar kodu kartēm, portālam Tvnet pavēstīja bankas pārstāve Jeļena Kontusa. Turklāt no šā gada sākuma SEB banka vairs neizsniegs jaunas un neatjaunos vecās kodu kartes. Tāpēc jau tagad, kā atzīmēja Kontusa, klientiem, kas vēl aizvien lieto kodu kartes, banka regulāri sūta ziņojumus ar aicinājumu izvēlēties citu – drošāku autentifikācijas līdzekli.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu