50. gadu ikona – olas formas krēsls

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Fritz Hansen

Sociālā tīkla “Instagram” fenomens ar olu, kura ir ieguvusi vairāk cilvēku mīlestības nekā Kailijas Dženeres fotogrāfijas, nav tikai mūsdienu notikums. Pagājušā gadsimta 50. gados norisinājās šādi paši notikumi interjera pasaulē – šajā laikā dizaineri cits pēc cita ražoja vairākas ikoniskas mēbeles un dekorus, tostarp arī Olas krēslu, kuru drīz vien iemīļoja neskaitāmi dizaina cienītāji.

Ikoniskais Olas krēsls “dzima” 1956. gadā – to radīja dāņu arhitekts Arne Jakobsens. Tolaik arhitektam bija uzdots izprojektēt un pēc tam iekārtot Kopenhāgenas karalisko viesnīcu. Olas krēslu Jakobsens radīja viesnīcas vestibilam.

Oriģinālais Olas krēsla dizains
Oriģinālais Olas krēsla dizains Foto: Fritz Hansen

Tā kā Jakobsens bija apveltīts arī ar inženiera prasmēm, viņš izstrādāja olas formas krēslu no cieta putu materiāla, kura iekšpusi noklāja ar polsterējumu. Tā kā krēsls bija ārkārtīgi ērts un viegls, turklāt sēdēšana krēslā ļāva izolēt sēdētāju no apkārtējās vides, tādējādi baudot vienatni un klusumu, tas ātri vien kļuva iecienīts viesnīcas telpās. Redzot pieprasījumu, Jakobsens šā dizaina krēslu vēlējās piedāvāt plašākai sabiedrībai un sadarbībā ar dāņu mēbeļu izgatavotāju Fritz Hansen sāka krēslu vairumražošanu. Tomēr pirmie krēsli gan nebija lēti – lētākais eksemplārs izmaksāja pat 7800 dolārus. Jāatzīst, ka cena dizaina entuziastiem nebija šķērslis; krēsli kļuva arvien populārāki, un Jakobsens radīja jaunus krēsla dizainus. Drīz vien arhitekts izgudroja piekarināmo Olas krēslu un dīvānu.

Arnes Jakobsena piekarināmā Olas krēsla mūsdienu interpretācija 
Arnes Jakobsena piekarināmā Olas krēsla mūsdienu interpretācija Foto: Sika Design

Arī mūsdienās Olas krēsls ir saglabājis savu statusu interjera dizainā. Ņujorkas izdevums “The New York Times” ziņo, ka Olas krēsli ir redzami gan smalkās dizaina viesnīcās, gan arī McDonalds’s ātrās ēdināšanas restorānos Londonā un Kopenhāgenā, gan Sanfrancisko lidostā. Jāteic, ka pēc Olas krēsla plašākas tiražēšanas daudzi dizaineri no tā formas smēlās iedvesmu sava dizaina produktiem: tā tapa, piemēram, somu dizainera Ēro Ārnio burbuļkrēsls, kas bija ne mazāk pieprasīts produkts kā Jakobsena krēsls un arī līdz mūsdienām ir saglabājis savu popularitāti. 

Dizainera Ēro Ārnio Olas krēsla līdzinieks - burbuļkrēsls
Dizainera Ēro Ārnio Olas krēsla līdzinieks - burbuļkrēsls Foto: Ovalia
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu