Atvērs vēsturnieka Ulda Neiburga grāmatu "Grēka un ienaida liesmās! Latvijas Otrā pasaules kara stāsti"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Izdevniecība "Latvijas Mediji" sadarbībā ar Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūtu šā gada 29. janvārī plkst. 16 aicina uz vēstures doktora Ulda Neiburga grāmatas "Grēka un ienaida liesmās! Latvijas Otrā pasaules kara stāsti" atvēršanu.

Ulda Neiburga grāmata “Grēka un ienaida liesmās! Latvijas Otrā pasaules kara stāsti” ir sarakstīta, izmantojot Latvijas, Vācijas, Krievijas, ASV un citu valstu arhīvu, muzeju un bibliotēku materiālus, apzinot plašu līdz šim publicētās literatūras loku, kā arī Otrā pasaules kara notikumu dalībnieku rakstiskas un mutiskas liecības. Tajā apkopoti 33 stāsti – raksti, kas savulaik publicēti laikrakstā “Latvijas Avīze” un žurnālā “Mājas Viesis”. Tie ir pārstrādāti un papildināti ar pēdējos gados apzinātiem jauniem vēstures dokumentiem un pētījumiem, aculiecinieku liecībām un atziņām, kas diskusijās par Latvijas Otrā pasaules kara vēsturi izskanējušas publiskajā telpā. Daudzi no šiem tematiem ir izrādījušies pretrunīgi un aktuāli vai arī aizmirsti un neērti vēl šodien. Nacionālie partizāni 1941. gada vasarā, nacistu organizētā ebreju un romu iznīcināšana, latvieši nacistu koncentrācijas nometnēs, Sarkanās armijas veiktā Rēzeknes bombardēšana un Jelgavas nopostīšana, padomju partizānu noziegumi, latviešu leģionāri 1944. gada cīņās pie Mores un Ziemassvētku kaujās Kurzemē ir tikai daļa no tēmām, kas atklātas grāmatā. Tās varoņi ir arī ļoti pretrunīgi vērtētas, ar varonības vai nodevības auru apvītas personas – Herberts Cukurs, Vasilijs Kononovs, Aloizs Broks, Artūrs Motmillers, Roberts Rubenis, Ernests Laumanis un daudzi citi.

Foto: Publicitātes foto

Ikviens raksts grāmatā atklāj divu svešu totalitāru lielvaru – Padomju Savienības un nacistiskās Vācijas – okupācijas varu klātbūtni Latvijā. Grāmatā apkopoti aculiecinieku stāsti, dokumenti, fakti un līdz šim nepublicēti fotomateriāli. Grāmatā attēlotie notikumi aptver laika posmu no Vācijas un PSRS kara sākuma 1941. gada 22. jūnijā līdz Otrā pasaules kara beigām Eiropā 1945. gada 8. maijā. Tās nosaukumā apzināti ir izmantotas rindas no komponistes Lūcijas Garūtas un dzejnieka Andreja Eglīša kantātes "Latviešu lūgšana Dievam" ("Dievs, Tava zeme deg!") (1944), kas visdramatiskāk un emocionālāk atspoguļo šo laiku.

Dr. hist. Uldis Neiburgs ir viens no spilgtākajiem un talantīgākajiem Latvijas vēsturniekiem, kurš spēj uzrunāt dažādas mērķauditorijas – skolēnus, studentus, pedagogus, vēsturniekus un vēstures interesentus. Grāmata “Grēka un ienaida liesmās! Latvijas Otrā pasaules kara stāsti” ir 2014. gadā klajā laistā un lielu sabiedrības interesei pievērsušā darba “Dievs, Tava zeme deg! Latvijas Otrā pasaules kara stāsti” turpinājums.

Valters Nollendorfs , literatūrzinātnieks: “Uldis Neiburgs ir viens no retajiem, kas spējis sevī apvienot akadēmiska un publiska vēsturnieka dotības. Uz nopietnas pētnieciskas pamatnes viņš veido saistošus stāstus par svarīgiem, palaikam aizmirstiem vai pretrunīgiem vēstures notikumiem un cilvēkiem. “Grēka un ienaida liesmās!” ir sarežģītās Otrā pasaules kara vēstures mozaīka, veidota ar cilvēcīgu aci un izpratni mūsdienu lasītājam.”

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu