"Ciemos" pie aktīvistiem, kas gada laikā 129 diennaktis pavadījuši arestā (5)

Foto: Mārtiņs Otto, Viktorija Puškele/TVNET, Reuters/Scanpix
Viktorija Puškele
, Žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas opozīcijas aktīvista, Kremļa kritiķa un Korupcijas apkarošanas fonda vadītāja Alekseja Navaļnija vistālāk austrumos esošais birojs atrodas Vladivostokā. Šo biroju apmeklēja arī portāls TVNET.

Vladivostoka, Pograņičnajas iela 12A. Četru minūšu gājiena attālumā no Japāņu jūras Amūras līča.

Tieši šeit atrodas viens no kopumā 38 Navaļnija štābiem. Ejot pa ielu garām leģendārajam bāram “Mumij Troļļ” un skatoties uz stadionu “Dinamo”, šķiet, ka opozicionāra birojs atrodas lielā biroju ēkā, tomēr tas tā nav – ir jāpaiet vēl nedaudz uz priekšu, jāiziet cauri arkai, un tur – blakus pieticīgiem mazu uzņēmumu birojiem un kafejnīcai ar terasi, kas ziemas sezonā ir slēgta, plīvo Krievijas karogs.

Ieeja Navaļnija štābā Vladivostokā
Ieeja Navaļnija štābā Vladivostokā Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Lūk, šeit arī atrodas Navaļnija štābs. Opozīcijas politiķis plašu atpazīstamību Krievijā ieguvis, pateicoties viņa vadītā fonda veiktajām izmeklēšanām saistībā ar korupciju Krievijā. 2018.gadā Navaļnijam netika ļauts kandidēt Krievijas prezidenta vēlēšanās.

Tūkstošiem cilvēku visā Krievijā gatavi iziet ar Navaļniju ielās, lai paustu savu neapmierinātību ar pašreizējo valsts varu.

Savukārt citi Navaļniju apsūdz populismā un pat provokāciju rīkošanā.

Krievijā pastāv arī sazvērestības teorija, saskaņā ar kuru Navaļnijs ir tikai Kremļa instruments, kam jārada ilūzija par konkurenci vēlēšanās vai jānovērš uzmanība no citām valsts problēmām. Šīs teorijas piekritēji uzskata, ka Navaļnijs ir personīgais Krievijas prezidenta Vladimira Putina projekts.

Mēs sazvērestības teorijām neticam, tāpēc sava Transsibījas ceļojuma pēdējā punktā - Vladivostokā – dodamies apmeklēt opozicionāra un korupcijas apkarotāja štābu.

Navaļnija štābs Vladivostokā
Navaļnija štābs Vladivostokā Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Vladivostokas Navaļnija štāba aktīvisti 2018.gadā arestā kopumā pavadījuši 129 diennaktis.

Piemēram, štāba koordinatoru Vladimiru Dubovski jūnijā arestēja uz astoņām diennaktīm par dziesmas ievietošanu Krievijā populārajā sociālajā tīklā “V Kontakte”. Tā bija grupas “Argentina” dziesma, kas Krievijā iekļauta ekstrēmisma materiālu sarakstā.

Savukārt septembrī viņš tika arestēts ceļā uz protesta demonstrāciju.Tikmēr vēl viens aktīvists – Dmitrijs Tretjakovs – jau ilgāk nekā gadu atrodas izmeklēšanas izolatorā saistībā ar informācijas izplatīšanu ziņojumapmaiņas aplikācijas “Telegram” Vladivostokas grupā.

Galerija: Darbs Navaļnija štābā Vladivostokā

“Cilvēku problēmām pievēršas tikai tad, kad viņi iziet ielās ar plakātiem.”

Šī frāze pilnīgi noteikti varētu būt uz Navaļnija Vladivostokas štāba oficiālais sauklis.

Navaļnijs ārpus Krievijas galvenokārt pazīstams kā Krievijas amatpersonu korupcijas atmaskotājs. Piemēram, viņš ir autors filmai “Он вам не Димон” (“Viņš jums nav nekāds Dimons”) par Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva slepeno impēriju.

Šo filmu Medvedeva preses pārstāvji nodēvēja par priekšvēlēšanu izlēcienu. Krievijas valdošās partija “Vienotā Krievija” šīs filmas sakarībā izteicās, ka ar Navaļniju esot pavisam slikti, ja jau viņš “tik zemu ir nolaidies”.

Savukārt pats Medvedevs pēc šīs filmas iznākšanas nobloķēja Navaļnijam pieeju savam sociālā tīkla “Instagram” profilam.

Navaļnija štābs Tālajos Austrumos strādā trešdienās līdz svētdienās no plkst.11 līdz plkst.18.

Mēs esam ieradušies trešdienā, tā ir mūsu vienīgā brīvdiena Vladivostokā. Sarakstāmies ar biroja pārstāvjiem, bet izrādās, ka viņu nav uz vietas – visi aizbraukuši filmēt video.

Navaļnija štābs Vladivostokā Krievijas kartē
Navaļnija štābs Vladivostokā Krievijas kartē Foto: Mārtiņš Otto/TVNET, navalny.com

Daudziem var rasties priekšstats, ka aktīvistu darbs ir saistīts tikai ar skandalozu video filmēšanu. Tomēr patiesībā Navaļnija štāba darbinieki Vladivostokā mēģina panākt arī pilsētai un reģionam svarīgu jautājumu risināšanu un stāstīt par nelikumībām.

Piemēram, Piejūras novada vēlēšanu laikā aktīvistam Ņikitam Panfilovam izdevās iegūt pierādījumus balsu pirkšanai vēlēšanās – viņš “pārdeva” pats savu balsi par labu uzvarējušajam kandidātam.

Vladivostokas biroja aktīvistiem gada laikā ir izdevies panākt piecu nelikumīgu valsts iepirkuma konkursu atcelšanu. Šo iepirkumu summa veidoja vairāk nekā 150 miljonus rubļu (aptuveni divus miljonus eiro).

Štāba aktīvisti risina arī dažādas ar dzīvokļu un komunālo saimniecību saistītus jautājumus, piemēram, namu siltināšanu vai kāpņu telpu durvju nomaiņu.

Ja korupcijas skandāli, valsts iepirkumi un ar politiku saistīti jautājumi “parastajam cilvēkam” ikdienas dzīvē neko daudz nenozīmē, tad viņa nama kāpņu telpas remonts ir ļoti nozīmīgs jautājums.

Nemeklējiet šajā stātā kādu politisku zemtekstu. Mūsu brauciena laikā mēs labprāt būtu apmeklējuši un pēc tam stāstījuši par dažādiem citiem štābiem gan Vladivostokā, gan citās Krievijas pilsētās, ja vien šo štābu pārstāvji būtu mums operatīvi atbildējuši vai piekrituši, ka fotografējam.

Vladivostokas fotogalerija:

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu