KP soda aģentūras LETA īpašnieku (1)

Papildināts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Konkurences padome piespriedusi ziņu aģentūras LETA īpašniekam, Igaunijā reģistrētajam uzņēmumam OÜ “MM Grupp” (MMG) 32 200 eiro lielu naudas sodu. Tiek norādīts, ka MMG un LETA apvienošanās ziņojuma izvērtēšanas laikā Igaunijas uzņēmums nav sniedzis Konkurences padomei (KP) būtisku informāciju par darbinieku apjomīgu pieņemšanu no nodalītajām sabiedrībām un liedza izdarīt objektīvus secinājumus par tirgus struktūras iespējamām izmaiņām.

2015. gadā KP ļāva MMG iegādāties ziņu aģentūru LETA. Pirms apvienošanās ziņojuma iesniegšanas igauņu uzņēmumam piederēja LETA konkurenti - “BNS Latvija” un “Mediju Monitorings”. Darījuma īstenošanas gadījumā tiktu izveidots monopolstāvoklis, tāpēc “BNS Latvija” un “Mediju Monitorings” tika nodoti trešajai personai – igauņu uzņēmumam - “AMP Investeeringud”.

KP konstatēja, ka, neskatoties uz “BNS Latvija” un “Mediju monitorings” nodalīšanu, apvienošanās darījuma izvērtēšanas laikā LETA pieņēma darbā 79% jeb 30 “BNS Latvija” un 94% jeb 16 “Mediju Monitorings” darbiniekus. Lielākā daļa šo personu jaunas darba tiesiskās attiecības sāka nākamajā dienā pēc iepriekšējo izbeigšanas.

MMG Konkurences padomei norādīja, ka

“minētie darbinieki ir pārsvarā gados jauni (lielākā daļa mileniāļi) – reportieri, žurnālisti, redaktori, datu ievades operatori, tulkotāji u.tml., kuriem nav sevišķu prasmju vai jāveic ārkārtīgi sarežģīts darbs, kas padarītu šos darbiniekus par neaizstājamiem.”

Tikmēr KP norāda, ka darbinieku vecums šajā gadījumā nevar būt pamats argumentam, ka attiecīgie darbinieki nav būtiski uzņēmumam, ņemot vērā, ka darbinieki ieņēma noteiktus amatus, tātad spēja pildīt amata funkcijas un piedalīties ziņu veidošanā, nodrošinot uzņēmuma būtiskās funkcijas.

“BNS Latvija” gada pārskati liecina, ka lielākā daļa jeb divas trešdaļas līdz trīs ceturtdaļas no uzņēmuma izmaksām ir saistītas ar personālu. Tādējādi KP secina, ka ziņu aģentūrās strādājošie darbinieki ir svarīgākais ekonomiskās darbības resurss, kas ir nozīmīgs ziņu aģentūru konkurētspējai un pastāvēšanai tirgū.

Saskaņā ar Apvienošanās noteikumiem ziņojuma iesniedzējam ir pienākums gan pirms ziņojuma iesniegšanas, gan tā izvērtēšanas laikā sniegt KP visu informāciju, kas ir tā rīcībā un kas pilnībā atklāj apvienošanās darījuma būtību un nozīmīgākos posmus, lai iestāde var pieņemt objektīvu un tirgus konkurences struktūras saglabāšanai labvēlīgāko lēmumu.

KP konstatēja – lai arī MMG nodalīja uzņēmumus trešajai personai, tas ziņojuma izskatīšanas laikā no atsavināmajiem uzņēmumiem pārvirzīja uz SIA “LETA” svarīgāko resursu, proti, lielāko daļu nodalīto uzņēmumu darbinieku.

Apvienošanās noteikumu pārkāpums, neziņojot par apvienošanās darījuma apstākļu un faktu izmaiņām, liedza iestādei izdarīt objektīvus apsvērumus par tirgus struktūras saglabāšanos ziņu aģentūru pakalpojumu tirgū Latvijā.

Saskaņā ar apvienošanās regulējumu MMG īstenoja apvienošanos pretēji KP 2015. gadā pieņemtajam atļaujošajam lēmumu iegādāties LETA, par ko Igaunijā reģistrētajam uzņēmumam piespriests 32 200 eiro naudas sods.

Portāla TVNET rīcībā ir informācija, ka MMG pašlaik konsultējas ar juristiem saistībā ar KP lēmuma pārsūdzēšanu. Lēmumu pārsūdzēšanai ir viens mēnesis laika. 

Tikmēr LETA Uzraudzības padomes priekšsēdētājs Svens Nūtmans portālam TVNET sacīja: "Mums tas ir pārsteigums. Pašreiz iepazīstamies ar KP lēmumu, atvēlētā mēneša laikā to izvērtēsim. Noteikti sadarbosimies ar KP, lai skaidrotu un atrisinātu radušos situāciju."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu