Regulators ierosinājis strīdu starp dabasgāzes lietotāju, "Gaso" un "Latvijas gāzi"

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome šodien ierosinājusi strīdu starp kādu dabasgāzes lietotāju - privātpersonu un AS "Gaso" un AS "Latvijas gāze" par dabasgāzes piegādi, liecina SPRK publicētā informācija.

Strīds ierosināts, izvērtējot privātpersonas iesniegumu, "Gaso" un "Latvijas gāze" sniegtos argumentus.

Domstarpības radušās saistībā ar dabasgāzes piegādes pārtraukšanu gazificētajā objektā Rīgā un atteikumu noslēgt dabasgāzes tirdzniecības līgumu. Dabasgāzes lietotājs lūdz regulatoru atzīt par nepamatotu "Gaso" rīcību, pārtraucot dabasgāzes piegādi lietotāja objektam un uzlikt par pienākumu atjaunot piegādi objektā, kā arī uzlikt par pienākumu "Latvijas gāze" noslēgt dabasgāzes tirdzniecības līgumu.

SPRK saņemtā informācija atbilst visām strīda pazīmēm - atbildētājs ir sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs regulējamā nozarē, strīda priekšmets ir saistīts ar regulējamo sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu regulējamā nozarē - dabasgāzes piegādi, ir iesniegti dokumenti, kas pamato strīda jautājumu.

Līdz ar to regulatora padome nolēma ierosināt strīda izskatīšanu starp lietotāju, "Gaso" un "Latvijas gāze" par rīcību saistībā ar dabasgāzes piegādes pārtraukšanu un atteikumu noslēgt līgumu, nosakot termiņu papildu paskaidrojumu un pierādījumu iesniegšanai līdz 25.februārim. Vienlaikus SPRK padome aicina strīdā iesaistītās puses veikt savstarpējas pārrunas, cenšoties panākt izlīgumu.

"Latvijas gāze" 2017.gadā strādāja ar 281,571 miljona eiro auditēto apgrozījumu un 24,217 miljonu eiro peļņu. 2017.gada sākumā "Latvijas gāzes" dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades darbības virzieni tika nodalīti neatkarīgā uzņēmumā "Conexus Baltic Grid", bet gada nogalē dabasgāzes sadale tika nodalītā meitasuzņēmumā "Gaso".

34% "Latvijas gāzes" akciju pieder Krievijas koncernam "Gazprom", 28,97% - "Marguerite Gas", 18,26% - "Uniper Ruhrgas International GmbH", 16% - SIA "Itera Latvija", bet 2,77% pārējiem akcionāriem.

"Gaso" ir AS "Latvijas gāze" meitasuzņēmums. Kompānija ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā. Kompānija nodrošina dabasgāzes tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un dabasgāzes patēriņa uzskaiti.

Kompānija "Gaso" darbu sāka 2017.gada 1.decembrī, bet 8.decembrī SPRK padome "Gaso" izsniedza licenci dabasgāzes sadalei. Licence komersantam izsniegta uz 20 gadiem - no 2017.gada 7.decembra līdz 2037.gada 6.decembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu