Dūmu detektors katrā mājā: kas jāzina? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

No 2020. gada 1. janvāra katrā vienistabas dzīvoklī jābūt dūmu detektoram, ko paredz Ugunsdzēsības noteikumi. Šīs ierīces uzstādīšanas nepieciešamību šā gada laikā jo īpaši uzsver arvien biežākie ugunsgrēki daudzdzīvokļu mājās. Par to, kas jāzina par detektoru uzstādīšanu un kas pārbaudīs šo ierīču esamību dzīvokļos skaidro "Rīgas namu pārvaldnieka" speciālists, ziņo portāls Riga.lv

Vai saskaņā ar noteikumiem, ir nepieciešams, lai dūmu detektors atrodas katrā daudzdzīvokļu mājā un kur?

Saskaņā ar ugunsdrošības noteikumiem, dzīvoklī nepieciešams uzstādīt autonomu Saskaņā ar ugunsdrošības noteikumiem, katrā dzīvoklī nepieciešams uzstādīt dūmu detektoru. Dūmu detektorus kāpņu telpās nav obligāti jāuzstāda.

Papildus tam detektorus nepieciešams uzstādīt viendzīvokļa objektā (individuālā ģimenes māja, villa, mežsarga māja, lauku māja, vasarnīca, dārza māja). Ka arī, ja viendzīvokļa objektā vai dzīvoklī ir divi un vairāk stāvi, tad autonomo detektoru uzstāda katrā stāvā.

Kas maksās par dūmu detektora ievietošanu mājās?

Saskaņā ar ugunsdrošības noteikumiem, 1. punkts nosaka ugunsdrošības prasības, kas fiziskajām personām jāievēro, lai novērstu un sekmīgi dzēstu ugunsgrēkus, kā arī mazinātu to sekas neatkarīgi no objekta īpašuma formas un atrašanās vietas. Sakarā ar to, dzīvokļa īpašniekam jārūpējas par ugunsdrošības prasībās ievērošanu.

Kā pārbaudīt, ka esmu nopircis pareizo dūmu detektoru?

Pašlaik dūmu detektorus var iegādāties ne tikai specializētos veikalos, bet arī lielveikalos. Lai būtu pārliecināti, ka esat nopirkuši īstu dūmu detektoru, nevis tikai butaforiju, par to jāpārliecinās, kaut vai lūdzot padomu pie pārdevēja. Tāpat īstam dūmu detektoram vajadzētu būt:

  • CE sertifikātam - šādu detektoru var izmantot tikai ES valstīs;
  • instrukcijai valsts valodā - tajā jābūt informācijai, kā un kur pareizi ierīci novietot, kā tā strādā;
  • testēšanas pogai - tā ļauj aktivizēt ierīci pat bez ugunsgrēka, lai pārbaudītu, vai tā darbojas.

Vai dzīvokļu īpašnieki kopsapulcē var piedāvāt arī savu risinājumu ugunsdrošības paaugstināšanai – piemēram, numurēt stāvus kāpņu telpās, izvietot kāpņu telpās ugunsdzēšamos aparātus, smiltis, utt.?

Stāvu numerāciju veic pārvaldnieks (gadījumā, ja pārvaldnieks saskaņā ar pārvaldīšanas līgumu ir atbildīgs par ugunsdrošību koplietošanas telpās). Tādā gadījumā sasaukt sapulci nav nepieciešams.

 Ugunsdzēsības aparātus ir vēlams uzstādīt dzīvoklī un tur vēlams izvēlēties tādus aparātus, kam dzēstspēja ir vismaz 21A 113B.

Vai ar gāzes noplūdes detektoru būs jāaprīko gāzes plītis ?

Nē. No 2017. gada 1. septembra detektoriem, kas fiksē dabasgāzes noplūdes, ir jābūt uzstādītiem pie apkures katla ar 50Kw jaudu. Detektoram jābūt uzstādītam tad, ja gāzes katls atrodas cokolstāvā vai pagrabā neatkarīgi no tā jaudas.

Saskaņā ar Ugunsdrošības noteikumiem, objektā, kurā atrodas gāzes aparāts, kura kopējā nominālā siltuma jauda ir lielāka par 50 kW, kā arī, ja gāzes aparāts (neatkarīgi no tā jaudas) atrodas pagrabā vai cokolstāvā, ir nepieciešams uzstādīt gāzes noplūdi signalizējošu detektoru. 

Vai drīkst dabīgās ventilācijas kanālam pievienot tvaika nosūcējus?

No 2019. gada 1. janvāra spēkā stājušies noteikumi, saskaņā ar kuriem dabīgās ventilācijas kanāliem ir aizliegts pievienot mehānisku ventilācijas aprīkojumu, ja telpās uzstādīta gāzes ierīce un nav ventilācijas, kas nodrošinātu pastāvīgu gaisa apmaiņu un noplūdušās gāzes izvadīšanu no telpām.

Tāpēc, ja virtuvē ar gāzes plīti ir uzstādīts tvaika nosūcējs, kas savienots ar ventilācijas šahtu un nav alternatīva dabīgās ventilācijas kanāla (brīva ventilācijas šahta vai kanāls), tad nepieciešams izveidot jaunu ventilācijas kanālu. 

Kas pārbaudīs detektora esamību un ventilācijas ailes dzīvoklī?

To var pārbaudīt Valsts ugunsdrošības uzraudzības inspektors, kas īpašuma apskati veic pēc attiecīgas informācijas saņemšanas vai veicot neplānoto ugunsdrošības pārbaudi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu