Zīdaiņa māte, kuru policisti izņēma no cilpas: "Es tikai tēloju!" (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Pēc tam, kad Daugavpils operatīvo dienestu pārstāvji ar speciālu tehniku uzlauza durvis un noņēma no kakla virvi jaunai sievietei, kura dzīvoklī atradās viena ar trīs mēnešus vecu zīdaini, sieviete paziņoja, ka neesot gribējusi izdarīt pašnāvību, bet tikai pievērst sev apkārtējo uzmanību. Divu bērnu māte no slimnīcas ir izrakstīta, bet šobrīd atrodas “zem sociālo dienestu lupas”.

Tas notika 25.janvāra vakarā pulksten 21.47. Daugavpils pilsētas pašvaldības policijas dežūrdaļa saņēma informāciju, ka vienā no pilsētas dzīvokļiem, iespējams, ir cietis zīdainis un plānota pašnāvība.

Vairāk nekā 24 gadus vecā davgavpiliete, divu bērnu mamma, uzrakstīja īsziņu savai mammai, pie kuras atradās vecākais no bērniem, ka grib izdarīt pašnāvību.

Pie sievietes, kuras vīrs strādā ārzemēs, atradās trīs mēnešus vecs zīdainis. Vecmāmiņa nekavējoties piezvanīja policijai.

Tūlīt tika informēti Valsts policijas darbinieki, kā arī uz notikuma vietu nosūtīta tuvākā pašvaldības policijas mobilā patruļgrupa.

Pašvaldības policija, ierodoties notikuma vietā, konstatēja ka dzīvoklī ir ieslēgts apgaismojums, bet neviens neatsaucas un durvis neatver.

Pašvaldības policijas mobilā patruļgrupa steidzami devās pie izsaucējas, kurai bija rezerves atslēgas. Viens pašvaldības policijas darbinieks palika notikuma vietā atbalsta sniegšanai Valsts policijas pārstāvjiem. Tomēr durvis ar rezerves atslēgām nevarēja atslēgt, jo viena no slēdzenēm bija aizslēgta no iekšpuses un, iespējams, salauzta.

Foto: Valsts policija

Izvērtējot situāciju, tika pieņemts lēmums uzlauzt durvis, un uz notikuma vietu tika izsaukti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji, kuri, izmantojot speciālo tehniku, atvēra durvis. Dzīvoklī uz dīvāna gulēja zīdainis. Dzīvoklī atradās sieviete ar virvi ap kaklu. Virve nekavējoties tika pārgriezta un sieviete nodota Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem, kuri jau bija ieradušies notikuma vietā palīdzības sniegšanai.

Sieviete un zīdainis tika nogādāti ārstniecības iestādē, savukārt izsaucēja devās uz policijas iecirkni kopā ar Valsts policijas pārstāvjiem tālāko procesuālo darbību īstenošanai.

Pēc kāda laika sieviete, kuru atrada ar virvi ap kaklu sēžot vannas istabā, paziņoja, ka neesot gribējusi beigt dzīvi pašnāvībā. Viņas mērķis bijis pievērst sev uzmanību.

Daļēji sievietei tas izdevies – ieradušies visi radinieki, iesaistīti sociālā dienesta pārstāvji. Sievietei tiks piedāvāts asistenta pakalpojums, psihologa un psihoterapeita palīdzība, ņemot vērā, ka viņa fiziski nav cietusi, skaidro Daugavpils bāriņtiesas priekšsēdētāja Elita Praņevska.

“Tas, ka viņa apgalvo, ka mērķis nebija pašnāvība, vēl neko nenozīmē. Apdraudējums dzīvībai tik un tā ir.”

Īpašu uzmanību situācijai pievērsusi arī pašvaldība, kas jau plāno pilnveidot sadarbību ar slimnīcas Dzemdību nodaļu. “Domāsim, kā pamanīt un pievērst uzmanību agrīniem trauksmes signāliem, kas liecina par pēcdzemdību depresiju.”

Praņevska piebilst, ka sankciju pret jauno sievieti nebūs, bet viņa un viņas ģimene tiks novērota. Pirms tam ģimene nebija nonākusi sociālo dienestu redzeslokā.

Speciālisti norāda, ka izdarītas pašnāvības ir aisberga redzamā daļa, jo pašnāvību mēģinājumu skaits ir divreiz lielāks. Pētījumi liecina, ka cilvēki, kas reiz spēruši šādu soli, to atkārto.  

2017. gadā pašnāvību Latvijā izdarīja 353 cilvēki, 2016. gadā - 364, 2015. gadā - 386. 

Latgalē pašnāvību statistika ir 29 gadījumi uz 100 000 cilvēku, Daugavpilī – 27. 85% pašnāvību izdara cilvēki vecumā līdz 64 gadiem, 9 no 10 ir vīrieši. 

80% gadījumu nāve iestājas pakaroties.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu