Londonā sabojāts Kārļa Marksa kapa piemineklis (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kapsētā Londonā sabojāts Kārļa Marksa kapa piemineklis, tostarp sadauzīta marmora plāksne ar nelaiķa un viņa tuvinieku vārdiem.

Kapsēta uzskata, ka tas bijis tīšs uzbrukums un, visticamāk, vērsts pret Marksa uzskatiem. Vandalisms tika atklāts pirmdien.

Marmora plāksne, kas ir kapa pieminekļa vecākā un trauslākā daļa, vairākkārt dauzīta ar trulu metāla instrumentu. Izskatās, ka sists tieši pa Kārļa Marksa vārdu, pēc kā var secināt, kas šis piemineklis izraudzīts ar nodomu, sacīja kapsētas pārvaldes vadītājs.

Foto: Reuters/ScanPix

Pretrunīgi vērtētais 19.gadsimta ekonomists un "komunisma tēvs" Kārlis Markss pārcēlās uz Londonu 1849.gadā un tur nodzīvoja līdz sava mūža beigām. Markss aizgāja mūžībā 1883.gada 14.martā 64 gadu vecumā.

Granīta kapakmens, ko rotā Marksa bronzas krūšutēls, tika uzstādīts 1956.gadā. To finansēja Lielbritānijas Komunistiskā partija.

Marmora plāksne, kas atrodas pieminekļa centrā, tika paņemta no iepriekšējā kapakmens, kas bija daudz vienkāršāks.

Foto: Reuters/ScanPix

Marksa piemineklim uzbrukts arī agrāk. Marksa krūšutēls ticis nogāzts, pieminekli mēģināts uzspridzināt, tas apķēpāts ar krāsu un saukļiem.

Kapsētas pārvaldes vadītājs sacīja, ka pieminekli būs iespējams salabot, bet tas vairs nebūs tāds, kā agrāk.

Kārļa Marksa kapa piemineklim ir aizsargājama kultūras objekta statuss.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu