Pētījumā noliegts populārs mīts par paģirām (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pixabay.com

Diemžēl vai par laimi paģiras ir neizbēgamas tiem cilvēkiem, kuri reizēm mēdz  krietni iedzert. Tomēr, lai cik tās būtu ierastas, zinātnieki joprojām nezina, kā tās novērst vai izārstēt. Zinātnisku pierādījumu trūkuma dēļ cilvēki paši izgudrojuši neskaitāmas receptes un rituālus, kā mazināt šo nepatīkamo stāvokli.

Jaunā pētījumā zinātnieki izgaismojuši vismaz vienu mītu, kas saistīts ar paģirām, proti, nav nozīmes, kāda veida dzērienu (alu vai vīnu) tu izdzer pirmo – paģiras tāpat būs vienādas, rakstīts izdevumā "Time".

“Paģiras ir viens no tiem stāvokļiem, ko zinātne vēl nav izskaidrojusi,” teica Kembridžas universitātes pētnieks Kajs Henzels.

Tieši tāpēc viņš ar saviem kolēģiem nolēma divu gadu laikā veikt jautru, bet nozīmīgu pētījumu. Viņi īpaši vēlējās izpētīt to, vai alus dzeršana pirms vīna nevis otrādi tiešām palīdz cilvēkiem izvairīties no smagām paģirām.

Lai pārbaudītu šo teoriju, viņi savāca 90 brīvprātīgos studentus vecuma grupā no 19 līdz 40 gadiem. Lai rezultāti būtu precīzāki, katra persona tika salīdzināta ar divām citām tāda paša dzimuma un vecuma personām ar līdzīgu ķermeņa masu un dzeršanas paradumiem.

Kad visi pētījuma dalībnieki bija ieturējuši sātīgu maltīti, katrs dalībnieks no trīs grupām izdzēra aptuveni 2,5 pintes alus, kam sekoja aptuveni četras glāzes baltvīna. Tikmēr citi grupu dalībnieki izdzēra tādu pašu daudzumu dzērienu apgrieztā kārtībā. Atlikušie dalībnieki savukārt veidoja kontrolgrupu un dzēra vai nu vīnu, vai alu. Pēc dzeršanas visiem dalībniekiem tika iedots auksts ūdens un likts iet gulēt.

Pašsaprotami, ka aptuveni seši dzērieni dažu stundu laikā izraisīja paģiras, tomēr ne tik lielas, lai šie cilvēki nevēlētos pēc nedēļas šo eksperimentu atkārtot, tikai apgrieztā secībā.

Katrā dzeršanas sesijā dalībnieki komentēja savu labsajūtas līmeni un ar dzeršanu saistītos simptomus. Savukārt nākamajā dienā viņi aprakstīja savas paģiras. Cilvēki ziņoja par tādiem simptomiem kā galvassāpes, slikta dūša, reibonis un nogurums. Turklāt 21 cilvēks pētījuma laikā izvēmās.

Pētnieki atklāja, ka nebija nozīmīgas atšķirības starp abām grupām. Neizskatījās, ka ir nozīme, vai pirmais izdzerts alus vai vīns. (Henzels gan atzīst, ka, iespējams, atšķirība būtu, ja tiktu lietoti citi dzērieni). Sievietes nākamajā dienā kopumā jutās sliktāk nekā vīrieši.

Interesanti, ka arī reibuma līmenis nebija stingri saistīts ar paģiru spēcīgumu, tomēr vemšana un tas, cik piedzēries cilvēks jutās pats, gan bija. Henzels atzina, ka tas ir tāpēc, ka visi pētījuma dalībnieki uzņēma vienādu alkohola daudzumu, kamēr tālāko lomu spēlēja dažādi individuālie faktori, piemēram, dalībnieku unikālā psiholoģija un alkohola panesamība, kā arī miega kvalitāte pēc dzeršanas.

Pētījuma rezultāti liecina, ka veselais saprāts ir labākais veids, kā izvairīties no smagām paģirām.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu