Kāpēc zīdaiņi lidmašīnā mēdz raudāt?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lidmašīnas pasažieris.
Lidmašīnas pasažieris. Foto: pixabay.com

Nav nozīmes, vai tu esi nomocījies vecāks vai nelaimīgais lidmašīnas pasažieris, bērna raudas lidmašīnā nav nekas patīkams. Mēs visi to esam pieredzējuši. Kad lidmašīna paceļas vai nosēžas, jau tā rodas biedējoša sajūta, ka bungādiņas teju teju pārplīsīs, bet tad spiedīgo klusumu pāršķeļ bērna kliedziens.

Protams, pastāv daudzi iemesli, kāpēc mazuļi raud lidmašīnās. Diskomforts, nogurums, izsalkums, vientulība, garlaicība, dusmas un sāpes – visas šīs sajūtas un stāvokļi tiek izpausti raudot. Tomēr zinātnieki ir vienisprātis, ka tieši gaisa spiediena maiņas, kas rodas, lidmašīnai paceļoties, zīdaiņiem ir īpaši grūti panesamas.

“Starp zīdaiņu un pieaugušo cilvēku ausīm pastāv fundamentāla atšķirība. Zīdaiņi, pavisam noteikti, lidmašīnai paceļoties, raud tāpēc, ka nespēj tik viegli pielāgoties straujajām gaisa spiediena maiņām. Zīdaiņu Eistāhija kanāls vēl nefunkcionē tik labi kā pieaugušajiem,” izdevumam "Live Science" skaidroja ausu, deguna un rīkles eksperts Saimons Baiers.

Eistāhija kanāls ir kanāls, kas savieno vidusausi ar deguna dobumu. Pamatā šis kanāls kontrolē spiedienu vidusausī, padarot to vienlīdzīgu ar gaisa spiedienu ķermeņa ārpusē. Lielākoties Eistāhija kanāls ir aizvērts un atveras tikai žāvāšanās, rīšanas vai košļāšanas gadījumā. Rezultātā kanālā var ieplūst gaiss. Kad atmosfēras gaisa spiediens strauji mainās un “aizkrīt” ausis, lielākā daļa cilvēku cenšas žāvāties vai rīt, atdarot šo kanālu un palīdzot izlīdzināties spiedienam. Mazuļi to vēl nav iemācījušies.

Tomēr pastāv veidi, kā palīdzēt arī mazuļu ausīm. Viens no tiem ir Valsalva paņēmiens, kad caur aizspiestu degunu jācenšas izpūst gaisu. Tomēr var arī vienkārši zīdainim dot krūti vai knupīti. Tiesa, arī ārsti atzīst, ka to bieži vien nav viegli izdarīt, ja bērniņš kritis histērijā. Tāpēc labāk mazulim knupīti iedot īsi pirms pacelšanās un nosēšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu