Skripaļu lieta: bijušais britu izlūks stāsta, kāda ir dzīve aizsardzības programmā (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pirms nepilna gada Krievijas bijušo dubultaģentu Sergeju Skripaļu un viņa meitu Jūliju Anglijas pilsētā Solsberijā saindēja ar nervus paralizējošo vielu "Novičok". Skripaļi atveseļojās (ko gan diemžēl nevar teikt par tuvējā Eimesberijā mirušo Lielbritānijas pilsoni Donu Stērdžesu). Lai arī britu mediji uzmanīgi seko jaunākajiem pavērsieniem lietas izmeklēšanā, par Skripaļu pašreizējām gaitām zināms pavisam maz. Krievijas izdevums "Novaja gazeta" intervējis bijušo britu militārās izlūkošanas virsnieku ar 25 gadu stāžu Filipu Ingremu, cenšoties noskaidrot, kā pašlaik dzīvo Skripaļi.

Pēc uzbrukuma un atveseļošanās Skripaļi tiek aizsargāti speciālas bijušajiem aģentiem paredzētas programmas ietvaros. Kā norāda Ingrems, par pārvietošanas (resettlement) programmu izpildi atbild īpaša Lielbritānijas Drošības dienesta nodaļa. To, cik daudz bijušo aģentu tiek šādi aizsargāti, zina tikai attiecīgās nodaļas darbinieki, taču aizsargājamo aģentu skaits neesot liels.

Uz "Novaja gazeta" žurnālistes Jūlijas Miņejevas jautājumu, vai pēc nonākšanas mediju uzmanības krustugunīs Skripaļi varētu mainīt savu ārējo izskatu, Ingrems atbildēja izvairīgi.

"Mainīt izskatu nav obligāti, bet šāda lēmuma pieņemšanu ietekmē tas, cik nopietni ir draudi," skaidro Ingrems. "Parasti tas izskatās tā - MI5 nodaļas darbinieks kopā ar bijušo aģentu apspriež visu šā cilvēka aizsardzībai nepieciešamo līdzekļu spektru. Pēc tam viņi kopīgi pieņem lēmumu."

Skripaļs 2004.gadā tika aizturēts Krievijā, un divus gadus vēlāk viņu notiesāja. Skripaļam piesprieda 13 gadus stingra režīma ieslodzījuma vietā, taču 2010.gadā starp Krieviju un ASV notika spiegu apmaiņa (ASV bija notvērušas desmit krievu spiegus, tai skaitā Annu Čepmenu), kuras rezultātā Skripaļs tika atbrīvots. Pēc atbrīvošanas Skripaļs sāka dzīvot Solsberijā.

Ingrems norāda, ka tas esot bijis klasisks piemērs tam, kā bijušais aģents dzīvo, ja nav pamata uzskatīt, ka viņam draud kādas briesmas. Nemainījis izskatu, Skripaļs brīvi pastaigājās pa Anglijas pilsētiņas ielām un uzņēma savās mājās radiniekus. Visticamāk, Skripaļa toreizējais dzīvesveids bija kompromiss starp drošības dienesta nosacījumiem un paša Skripaļa vēlmēm.

Šobrīd nekas tāds vairs nebūtu iespējams. "Pašlaik viņam būtu problemātiski aiziet uz kafejnīcu, tostarp tāpēc, ka kopš saindēšanas pagājis tik neilgs laiks. Man ir aizdomas, ka viņu joprojām novēro un intensīvi ārstē, jo viņam bija nopietnas veselības problēmas, tostarp psiholoģiskajā plānā," uzskata Ingrems.

Viņa minējums - Skripaļi atrodas vietā, kur var dzīvot relatīvi normālu dzīvi un vienlaikus saņemt visu nepieciešamo medicīnisko palīdzību.

"Maskava nepārtraukti apgalvo, ka Skripaļi nekontaktējas ar saviem radiniekiem Krievijā, jo britu specdienesti to esot aizlieguši. Kā pārvietošanas programmu dalībnieki parasti uztur kontaktus ar tuviniekiem? Vai tiek izmantoti aizsargāti kanāli?" jautā žurnāliste.

Ingrems skaidro, ka pirms saindēšanas Skripaļs uzturējis kontaktus ar meitu un citiem radiem, taču Lielbritānijas dienesti, visticamāk, sekojuši šai saziņai tāpat, kā to dara Krievijas puse. "Kā sāc uzturēt sabiedrisko dzīvi, tā uzreiz palielinās panākumu iespēja tiem, kuri tev vēlas nodarīt pāri vai noskaidrot tavu atrašanās vietu," norāda Ingrems.

Ja Skripaļi vēlētos sazināties ar radiniekiem Krievijā, būtu iespējams izmantot tādus līdzekļus kā vienreizlietojamie telefoni vai e-pasta adreses, tāpat arī kāda trešā persona varētu kalpot kā starpnieks starp abām pusēm. Taču britu specdienesti neko neuzspiež, ir pārliecināts Ingrems.

Vai pastāv iespēja, ka Sergejs un Jūlija Skripaļi kādreiz atkal dzīvos normālu dzīvi?

"Tas ir grūts jautājums," atzīst Ingrems. "Viss atkarīgs no viņiem. Mēs redzējām, ka pagājušā gada maijā Jūlija Skripaļa nāca klajā ar publisku paziņojumu, kas bija viņas personīgā izvēle.

VIDEO: Jūlijas Skripaļas videopaziņojums 2018.gada maijā

Protams, pirms tam viņai deva padomus, viņai pastāstīja par šāda lēmuma plusiem un mīnusiem. Viņa publiski atteicās pieņemt palīdzību no Krievijas puses. Tālākā notikumu virzība pilnībā atkarīga no viņas: Lielbritānija var viņai piedāvāt palikt valstī, iegūt Lielbritānijas pasi vai pat nomainīt vārdu un personas datus. Izvēle ir viņas rokās."

Līdzīgi būs arī Sergeja Skripaļa gadījumā - viņam tiks izskaidrots, kādi drošības pasākumi būtu visieteicamākie, bet lēmumu nāksies pieņemt pašam, uzskata Ingrems.

Kā ziņots, Lielbritānija Skripaļu saindēšanā apsūdz ar Ruslana Boširova un Aleksandra Petrova vārdiem ieceļojušos Krievijas pilsoņus. Pilsoniskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" izpētījis, ka tie patiesībā bija godalgotie Krievijas militārā izlūkošanas dienesta GRU virsnieki Anatolijs Čepiga un Aleksandrs Miškins. Pastāv aizdomas, ka uzbrukumā ar "Novičok" bija iesaistīts vēl kāds GRU aģents ar segvārdu Sergejs Fedotovs. Vienlaikus izskanējusi versija, ka uzbrukumā bijuši iesaistīti pieci Krievijas pilsoņi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu