Putina preses sekretāra sieva: daiļslidošanas čempione un nodokļu mahinācijas ASV (7)

Dmitrijs Peskovs un Tatjana Navka Foto: AP/Scanpix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina ilggadējā preses sekretāra Dmitrija Peskova sieva Tatjana Navka iekūlusies skandālā – vispirms atklātībā nonāca informācija, ka Navkai joprojām ir aktīvs bankas konts ārvalstīs, lai gan viņai tāds nedrīkst būt, savukārt tagad kļuvis zināms, ka viņa īstenojusi nodokļu mahinācijas laikā, kad dzīvojusi ASV, vēsta Lielbritānijas medijs “The Guardian”. 

Navka, kas ir bijusī olimpiskā čempione daiļslidošanā, ASV arī ieguvusi potenciāli labvēlīgāku nodokļu maksātāja statusu, kas viņai nemaz nepienācās, secināts “The Guardian” un Kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska finansētā pētnieciskās žurnālistikas projekta “Dosjē” kopīgi veiktajā izmeklēšanā. 

Žurnālisti noskaidrojuši, ka Navka ASV nav samaksājusi nodokļu parādu vairāku desmitu tūkstošu dolāru apmērā par viņai piederējušu māju. 

Navka ASV dzīvoja un trenējās daiļslidošanā vairāk nekā desmit gadus. 

2015.gadā viņa atgriezās Krievijā un apprecējās ar Peskovu.

Foto: AP/Scanpix

“Dosjē” un “The Guardian” kopīgajā izmeklēšanā secināts, ka Navkai pieder nekustamie īpašumi kopumā vismaz desmit miljonu ASV dolāru vērtībā. 

Navka uz dzīvi ASV pārcēlās pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados ar savu toreizējo vīru un treneri Aleksandru Žuļiņu. 

Pāris lielākoties uzturējās Ņūdžersijā, iegādājoties vairākus nekustamos īpašumus gan Ņūdžersijā, gan tai blakus esošajā Ņujorkā. 

2004.gadā Navka ar savu vīru iegādājās dzīvokli pašreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa uzņēmuma īstenotā nekustamā īpašuma projektā “Trump Parc”, kas atrodas Manhetenā. 

Gadu vēlāk viņi Ņujorkā nopirka vēl vienu ekskluzīvu dzīvokli. 

Šobrīd 43 gadus vecā Navka bija pastāvīga ASV iedzīvotāja no vismaz 2006.gada līdz 2015.gada septembrim, kad viņa informēja ASV varas iestādes par savu atgriešanos dzimtenē. 

Laikā, kad viņa uzturējās ASV, viņai bija pienākums iesniegt nodokļu deklarācijas un deklarēt savus ienākumus, tostarp tos, ko viņa guvusi Krievijā. 

Periodā no 2006. līdz 2013. gadam Navka un Žuļins nodokļos ASV samaksājuši vien 1168 dolārus no kopējiem ienākumiem 3,4 miljonu dolāru apmērā. 

Daļa šo ienākumu ar nodokļiem aplikta Krievijā, tomēr Navka ASV arī pieprasījusi un saņēmusi nodokļu atlaides, kas pienākas cilvēkiem, kam pieder nekustamais īpašums. 

2009.gadā Navka un Žulins paziņoja par šķiršanos, kas tika juridiski noformēta Krievijā gadu vēlāk. 

Tomēr viņu iesniegtās nodokļu deklarācijas liecina, ka viņi vēl vairākus gadus tās iesnieguši kā precēts pāris.  

Precētiem pāriem ASV ir iespējams pretendēt uz vairākiem nodokļu atvieglojumiem, kas nepienākas neprecētiem cilvēkiem. 

Kopīgas nodokļu deklarācijas un tātad arī nodokļu atvieglojumus Navka un Žuļins saņēmuši vismaz līdz 2013.gadam. 

2009.gadā Navka un Žuļins nodokļu dienestiem paziņoja, ka viņi ir pārdevuši māju Ņūdžersijā par 1,2 miljoniem dolāru. Tā kā pāris māju pirms trīs gadiem iegādājies par 1,35 miljoniem dolāru, viņi mājas pārdošanu deklarējuši kā zaudējumus. 

Tomēr žurnālisti noskaidrojuši, ka Navka un Žuļins namu patiesībā nemaz nav pārdevuši - tas viņu īpašumā bijis līdz pat šā gada 4.janvārim, kad to atguvusi banka, kas bija viņiem izsniegusi hipotekāro kredītu. 

Īpašuma atgūšanas dokumentos norādīts, ka Navka un Žuļins par šo namu nav samaksājuši nekustamā īpašuma nodokli 128 000 dolāru vērtībā, kā arī nav seguši komunālos maksājumus un citas izmaksas vēl 120 000 dolāru vērtībā. 

Pēc atgriešanās Krievijā un kāzām ar Peskovu Navka galu galā pārdeva arī abus Ņujorkas nekustamos īpašumus. 

Tomēr jautājumi par viņas iespējamajām mahinācijām ar nodokļiem ASV joprojām saglabājas. 

Piemēram, 2015.gada Navkas deklarācijā ASV nodokļu dienestiem norādīts, ka viņa 2015.gadā visā pasaulē guvusi ieņēmumus 81 341 dolāra apmērā. 

Šī summa aptverot 2015.gada pirmos deviņus mēnešus, kad viņa bija ASV pastāvīgā iedzīvotāja. 

Tomēr Navkas Krievijā deklarētie ieņēmumi tajā pašā gadā ir ievērojami lielāki. 

Tā Navkas vīrs ir augsta Krievijas amatpersona, viņam ir jāiesniedz deklarācija arī par savas sievas ieņēmumiem. 

Saskaņā ar Peskova deklarāciju Navkas ieņēmumi 2015.gadā bijuši aptuveni divi miljoni dolāru. Nākamajos gados Navkas ienākumi turpinājuši augt. 

Nekustamos īpašumus Ņujorkā Navka tagad nomainījusi pret ekskluzīvu nekustamo īpašumu Piemaskavā esošajā Rubļovkā, kur viņa dzīvo kopā ar Peskovu. 

2012.gadā šis īpašums tika piedāvāts pārdošanā par 15,6 miljoniem dolāru, bet Navka to iegādājusies divus gadus vēlāk par 7,1 miljonu dolāru. 

Iespaidīgo cenas samazinājumu viņa medijiem skaidrojusi ar vispārējo nekustamā īpašuma cenu samazināšanos Krievijā. 

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu