FKTK jau 2016. gadā piespriedusi "Swedbank" € 1,4 miljonu naudas sodu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pētīs Zviedrijas televīzijā izskanējušo informāciju, ka caur “Swedbank” Baltijas filiālēm veikti aizdomīgi pārskaitījumi. Tomēr, kā portāls TVNET uzzināja komisijā, 2016. gada novembrī pret banku jau tika noteiktas sankcijas 1,36 miljonu eiro apmērā.

Toreiz sankcijas tika noteiktas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma un FKTK noteikumu prasību pārkāpumiem.

FKTK konstatēja nepilnības bankas iekšējās kontroles sistēmas darbībā - nepietiekamu klientu izpēti un darījumu uzraudzību.

Tāpat banka nebija savlaicīgi ieguvusi dokumentus un informāciju par klientu saimniecisko/personisko darbību, tostarp to veiktajiem darījumiem tādā apmērā, lai pārliecinātos, ka tie nav uzskatāmi par aizdomīgiem, tādējādi nenodrošinot pietiekami efektīvu iekšējās kontroles sistēmas darbību, kā to prasa Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums.

2016. gada 22. novembrī tika noslēgts administratīvais līgums starp FKTK un “Swedbank”, kas paredzēja bankai soda naudu 1 361 954 eiro apmērā, kas bija mazāk nekā likumā noteiktais maksimālais sods, jo banka brīvprātīgi bija sākusi novērst pārbaudē konstatētos trūkumus.

FKTK pārstāve Ieva Upleja sacīja, ka pašlaik tiks skaidrots, vai 2016. gadā atklātajām nepilnībām ir kāda saistība ar Zviedrijas televīzijā izskanējušo informāciju.

Komisija gan norāda, ka darbs minēto trūkumu novēršanā FKTK pārraudzībā ir noticis atbilstoši panāktās vienošanās pasākumu plānam. Banka savu apņemšanos ir pildījusi, un šobrīd var teikt, ka visi uzdevumi ir paveikti.

Noslēgtā vienošanās ietvēra arī to, ka banka plānoja pārtraukt finanšu pakalpojumu sniegšanu augsta riska ārvalstu klientiem, FKTK redzēja bankas izšķirīgu un ātru rīcību, atsakoties no šīs biznesa daļas.

Iepriekš vēstīts, ka viena no Zviedrijas lielākajām bankām apgalvojusi, ka tā nestrādā ar naudas atmazgāšanā vainotās Danske Bank klientiem, tomēr caur “Swedbank” Baltijas filiālēm izplūduši aizdomīgi pārskaitījumi par vismaz 5,8 miljardiem ASV dolāru.

Starp tiem ir pārskaitījumi no firmām, kas figurē gan tā dēvētajā Magņitska lietā, gan “Azerbaidžānas laundromātā”, kurā atmazgāja tās elites nelikumīgi iegūtās bagātības, izpētījusi Zviedrijas sabiedriskā TV.

Trešdien publicētā izmeklēšanā, kas ilga gandrīz pusgadu un kuras pamatā ir nopludināta starpbanku pārskaitījumu datu bāze, kuru avots atstāja kādā Rīgas pakomātā, žurnālisti atlasījuši 50 Swedbank klientu, kuru darbība atbilst vairākiem “sarkanajiem karogiem” jeb aizdomas raisošām pazīmēm.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu