Ilgas darba stundas var iedzīt sievieti depresijā (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pixabay.com

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka ilgas darba stundas sievietēm paaugstina risku sasirgt ar depresiju. Uz vīriešiem gan tas neattiecas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Epidemiology & Community Health”, atklājās, ka tām sievietēm, kuras nedēļā strādā vairāk par 55 stundām, biežāk ir depresijas simptomi nekā tām sievietēm, kuras strādā 35 līdz 40 stundas nedēļā.

Pētījums aptvēra 20 tūkstošus pieaugušo, un tajā tika noskaidrots, ka vīrieši biežāk mēdz strādāt garas apmaksāta darba stundas nekā sievietes, kā arī bērnu ietekme uz vīriešu un sieviešu darba ritmu ir atšķirīga.

Mātes mēdza strādāt mazāk nekā sievietes bez bērniem, savukārt tēvi tiecās strādāt garākas darba stundas nekā vīrieši bez bērniem.

Pētījuma autore Džila Vestone atklāja, ka viņu un pētnieku komandu pamatīgi pārsteidza tas, ka depresijas risks ir lielāks sievietēm.

“Pagaidām ir ļoti grūti noteikt iemeslus, kāpēc tā ir, tomēr mēs zinām, ka daudzas sievietes saskaras ar lielāku pienākumu daudzumu mājās, kas kopumā noved pie krietni ilgākām darba stundām nekā vīriešiem. Turklāt sievietes, kuras strādā arī brīvdienās, parasti darbojas slikti atalgotos pakalpojumu sektoros, kas arī var paaugstināt depresijas risku,” sprieda Vestone.

Sievietēm, kuras nedēļā strādāja vairāk nekā 55 stundas, bija par 7,3 procentiem vairāk depresijas simptomu, piemēram, zems pašvērtējums, nekā tām sievietēm, kuras strādāja standarta nedēļu.

Vēl viens potenciālais iemesls ir fakts, ka vīrieši mēdz saņemt vairāk nekā sievietes, tāpēc ilgākas darba stundas tiem attaisnojas.

Strādāšana brīvdienās savukārt ar lielāku depresijas risku bija saistīta gan sievietēm, gan vīriešiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu