Aizdomīgi uzņēmumi Narvā saņēmuši vairākus miljonus eiro "ar asins piegaršu" (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Divas kompānijas Igaunijas pilsētā Narvā pirms vairākiem gadiem saņēma vairākus miljonus eiro vērtus pārskaitījumus no bankas kontiem, kas saistīti ar Magņitska lietu. Viena no šīm kompānijām darbojas vēl šodien, vēsta raidījums "Radar". 

2007. gadā no Krievijas valsts kases tika nozagti vairāk nekā 230 miljoni dolāru. Šī nauda tika izvesta no valsts, kur tā nokļuva nebeidzamā uzņēmumu labirintā. Šīs naudas meklējumi turpinās vēl šodien - 12 gadus vēlāk. 

Pēc naudas pazušanas to centās atrast arī investīciju fonda "Hermitage Capital Management" pārstāvis un advokāts Sergejs Magņitskis. Tomēr jau drīzumā viņš tika arestēts. Cietumā Magņitskis sasirga, viņam netika sniegta medicīniskā palīdzība, un 2009. gadā viņš mira. Turklāt uz Magņitska ķermeņa bija atrodamas sitienu pēdas. 

Pazudusī nauda ieguva asins piegaršu, un tā tika sasaistīta ar Magņitska lietu. Gandrīz desmit gadus vēlāk viens no mozaīkas gabaliņiem tika atrasts Narvā.

Presē noplūdušie bankas izraksti liecina, ka pēc Krievijas valsts kases aplaupīšanas nerezidenti ar apšaubāmu reputāciju sākotnēji veikuši naudas pārvedumus uz divām Narvā reģistrētām igauņu firmām - "Ronfard OU" un "Logowest OU". 

No 2007. gada līdz 2011. gadam nerezidenti abām igauņu kompānijām pārskaitīja 13,3 miljonus eiro. Starp nerezidentu uzņēmumiem vairāki ir labi zināmi izmeklētājiem, kas strādā pie naudas atmazgāšanas lietām, - "Unitronic LPP", "Jackwell LPP" un "Everfront Sales LPP". 

Igaunijas "Swedbank" vadītājs Roberts Kitts skaidroja, ka katru gadu bankā tiek veikti aptuveni 170 miljoni darījumu, tāpēc aizdomīgus darījumus varēja arī nepamanīt. 

Desmit gadus Magņitska lietā ir atklātas dažādas shēmas, no kurām lielākajā daļā var atrast Igaunijas "Danske Bank" filiāles (toreizējās "Sampo") klientus. 

"Šīs firmas regulāri atmazgāja summas, kas bija daļa no krāpniecības 230 miljonu dolāru apmērā," sacīja "Hermitage Capital" vadītāja Bila Braudera sabiedrotais Vadims Kleiners. Šo kompāniju darbību apraksta neskaitāmi iesniegumi par noziegumiem, kurus "Hermitage Capital" iesniegusi vairāku valstu, tostarp arī Igaunijas tiesībsargājošajās iestādēs. 

Miljonāri "hruščovkās"

"Ronfard" un "Logowest" vadītāji un akcionāri ir Igors un Jeļena Hripunovi. Pēdējo gadu laikā "Ronfard" vairs nav aktīva firma, tomēr ir ziņas par "Logowest" aktivitāti. Oficiālā informācija liecina, ka firmas nodarbojas ar kravas un būvmateriālu pārvadājumiem un ar dokumentāciju tām viss ir kārtībā - nodokļi ir nomaksāti, atskaites par ekonomisko darbību iesniegtas.

Tāpat "Logowest" štatā ir deviņi darbinieki, un ieraksts mājaslapā liecina, ka firma ir Igaunijas tirdzniecības palātas locekle. 

Juridiskā adrese uzņēmumam ir Narvas daudzdzīvokļu mājas 12. stāvā. Uz "hruščovkas" dzīvokļa durvīm nav ne numura, ne citu uzrakstu. 

"Šeit jau sen neviens nav nācis," žurnālistiem saka kaimiņu dzīvokļa iedzīvotājs. Izrādās, ka uz dzīvokli tiek sūtīti pasta sūtījumi, kurus uzņēmēji ik pa laikam atbrauc savākt, bet pati firma šajā vietā nedarbojas. Īstā "Logowest" un "Ronfard" adrese atrodas aptuveni simt metru attālumā - Lindas ielā, vecas mājas pirmajā stāvā. Uz žurnālistu telefona zvaniem "hruščovku" miljonāri atsakās atbildēt. 

110 aizdomīgi naudas pārvedumi

Piecu gadu laikā "Danske" bankas klienti uz "Ronfard" un "Logowest" bankas kontiem "Swedbank" veikuši 110 maksājumus. Visos maksājumos uzdevumi norādīti vienādi - piemēram, ķieģeļu piegāde uz Krieviju vai Somiju, kā arī "priekšapmaksa par līgumiem". Summas ir apaļas - deviņos gadījumos saistībā ar līgumiem uz bankas kontu pārskaitīta summa 100 000 eiro apmērā. 

2007. gadā, kad uzņēmumu bankas kontos sāka ieripot aizdomīgas naudas summas, ieņēmumi no pārdošanas uzņēmumam "Logowest" pieauga vairākas reizes. Gadu vēlāk aizdomīgie maksājumi veidoja pusi no "Ronfard" apgrozījuma.

Maksājumu summa no "Unitronic", "Jackwell" un "Everfront" pārsniedza vairāk nekā četrus miljonus eiro - šie darījumi nav loģiski, bet informācija par tiem ir vairāk nekā aizdomīga. 

Piemēram, lielākais naudas pārvedums ir 5,7 miljoni eiro, ko "Logowest" un "Ronfard" saņēma no Jaunzēlandē reģistrēta uzņēmuma "Richdale Import". Tāpat kā gadījumos ar 370 līdzīgām firmām, "Richdale" galvenais akcionārs ir cits uzņēmums "Maxdale", ko savukārt vada Voldemārs Spats, kurš ir Latvijā dzīvojošs bezpajumtnieks. 

2007. gada vasarā "Ronfard" un "Logowest" ar trim maksājumiem pārveda vairāk nekā pusmiljonu eiro uz vēl vienu viltus firmu - "Carlex Universal", kuras galvenie akcionāri ir citi naudas atmazgāšanā iesaistīti uzņēmumi - "Milltown Corporate Services" un "Ireland & Overseas Acquistions", kurus arī "vadīja" Latvijas bezpajumtnieki. 

Iepriekš publiskajā vidē nonākusī informācija liecina, ka "Carlex Universal" papildus Igaunijas kompānijām vēl veikusi dažādus darījumus ar "Nomirex Trading", kam piederēja bankas konts Latvijas "Trasta Komercbankā".

"Nomirex" ir viens no Magņitska lietas atslēgas kontiem, no kura, visticamāk, tika pārskaitīta Krievijas valsts kasē nozagtā nauda. 

Igaunijas "Swedbank" vadītājs Kitts komentēja, ka nav iespējams izsekot visus maksājumus, tomēr banka apņemas uzmanīgāk sekot līdzi aizdomīgiem darījumiem. 

Iepriekš vēstīts, ka pagājušajā trešdienā Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT ziņoja, ka saistībā ar Magņitska lietu "Swedbank" kontos nonākuši vairāk nekā 26 miljoni dolāru. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu