Ziemeļkoreja apstrīd Trampa versiju par Hanojas samita izjukšanu (8)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un ASV prezidents Donalds Tramps
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un ASV prezidents Donalds Tramps Foto: AFP / Scanpix

Ziemeļkoreja noraidījusi ASV prezidenta Donalda Trampa apgalvojumus, ka kodolsamits Vjetnamas galvaspilsētā Hanojā izjucis pēc tam, kad Kims Čenuns pieprasījis pilnīgu Ziemeļkorejai noteikto sankciju atcelšanu, vēsta raidorganizācija BBC.

Ceturtdien Trampa un Kima samits pēkšņi aprāvās pirms plānotajām darba pusdienām un kopīgās vienošanās parakstīšanas. Abu valstu sarunas beidzās bez vienošanās. 

Ziemeļkorejas ārlietu ministrs Ri Čenho norādīja, ka izolētā kodolvalsts apmaiņā pret tās galvenā kodolkompleksa darbības apturēšanu esot prasījusi tikai daļēju sankciju atcelšanu.

Turpretī Tramps preses konferencē uzreiz pēc samita priekšlaicīgajām beigām teica, ka ziemeļkorejieši piekrituši likvidēt Čenbjonas izpētes un kodolmateriālu ražošanas centru, ja sankcijas tiks atceltas pilnībā. ASV šādu piedāvājumu neuzskatīja par saprātīgu, jo Ziemeļkorejā ir vēl citi kodolobjekti.

Tiek uzskatīts, ka Čenbjona ir Ziemeļkorejas vienīgā plutonija ieguves vieta, taču valstij ir vēl divi urāna bagātināšanas reaktori.

Taču Ri ceturtdienas vakarā apstrīdēja Trampa versiju, sakot, ka Ziemeļkoreja nākusi klajā ar "reālistisku" piedāvājumu, kas ietvēris pilnīgu Čenbjonas kompleksa darbības izbeigšanu ASV novērotāju uzraudzībā.

"Šis piedāvājums bija lielākais denuklearizācijas pasākums, kādu šobrīd varam īstenot, ņemot vērā uzticēšanās līmeni starp Ziemeļkoreju un ASV," teica Ri. Apmaiņā pret šādu piekāpšanos Ziemeļkoreja prasījusi daļēji atcelt sankcijas, kas "klupina civilo ekonomiku un mūsu tautas labklājību".

Ri norādīja, ka Phenjana arī piedāvājusi ilglaicīgu raķešu izmēģinājumu pārtraukumu.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, kurš piedalījās Hanojas samitā, apstiprināja Trampa teikto. Ziemeļkoreja "būtībā prasīja pilnīgu sankciju atcelšanu", sacīja Pompeo.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu