VID lūdz uzsākt kriminālvajāšanu par aplokšņu algu izmaksu labi zināmos ēdināšanas uzņēmumos (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Eiro banknotes aploksnē.
Eiro banknotes aploksnē. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada martā lūgusi uzsākt kriminālvajāšanu par aplokšņu algu izmaksu sabiedrībā pazīstamos ēdināšanas uzņēmumos, informē VID.

Uz aģentūras LETA jautājumu, vai konkrētais uzņēmums ir "Tokyo City", VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē to ne apstiprināja, ne noliedza. Atsaucoties uz likumu, VID norādīja, ka nevar sniegt informāciju par konkrētiem nodokļu maksātājiem un/vai konkrētiem kriminālprocesiem.

Nodokļu un muitas policijas pārvalde Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret divām personām par sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos veiktu grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu algu izmaksu, nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tādejādi nodarot kaitējumu valsts budžetam.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka ēdināšanas uzņēmumi saimnieciskās darbības laikā no 2017.gada aprīļa līdz 2017.gada decembrim grāmatvedības reģistros nav uzskaitījuši darba algas un ir neoficiāli izmaksājuši neuzskaitīto un neaprēķināto darba algu skaidrā naudā 26 uzņēmumos reģistrētajiem darbiniekiem.

Tāpat noskaidrots, ka šie uzņēmumi nodokļu administrācijai sniedza nepatiesu informāciju saturošus dokumentus par darba algām.

Tādējādi, nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, valsts budžetam tika nodarīts kaitējums vairāk nekā 20 000 eiro apmērā.

Kriminālprocess nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 217.1 pantā (Darba samaksas noteikumu pārkāpšana).

Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret divām personām - restorānu vadītājiem.

Pērn septembrī LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens", atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēstīja, saistībā ar aizdomām par aplokšņu algu maksāšanu un izvairīšanos no nodokļiem sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā "Tokyo City" VID Finanšu policija sākusi kriminālprocesu.

Raidījuma žurnāliste aptuveni piecus mēnešus uzņēmumā strādāja par trauku mazgātāju, par savu darbu daļu no algas saņemot aploksnē. Raidījums atklāj, ka aplokšņu algas "Tokyo City" saņem kā trauku mazgātāji, tā arī viesmīļi, pavāru palīgi un pavāri, un raidījuma žurnāliste video fiksējusi, kā tas notiek dzīvē.

"Tokyo City" restorāni pieder trim uzņēmumiem "Resto Court", "Restograd" un "Stollons", kuru kopējā peļņa pēdējos divos gados bija aptuveni 1,3 miljoni eiro. Par visu šo uzņēmumu patieso īpašnieku tiek uzskatīts Krievijas pilsonis Sergejs Simarjovs, kurš bija arī klāt pirmā "Tokyo City" restorāna atvēršanā 2010.gadā un kuram Santpēterburgā pieder aptuveni 40 "Tokyo City" restorāni.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka pērn 7.septembrī Rīgā pie trīs sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma "Tokyo City" filiālēm notika pikets "pret aplokšņu algām", uz kuru tolaik ieradās divi piketētāji.

Piketa organizatore Māra Kursīte aģentūru LETA informēja, ka pikets rīkots "darbinieku aizstāvībai ar nolūku pievērst sabiedrības uzmanību ilgstoši maksātām aplokšņu algām, mazām stundu likmēm, neapmaksātām virsstundām, minimālām sociālajām garantijām un aizdomām par klientu apkrāpšanu".

Restorānu "Tokyo City" pārvaldošā uzņēmuma SIA "Restograd" valdes loceklis Dmitrijs Tribuncovs aģentūrai LETA tolaik teica, ka viņam nav zināma akcijas organizatore. Viņš pieļāva, ka tas varētu būt kādu konkurentu pasūtījums, taču atteicās precizēt iespējamo konkurentu vai konkurentus.

Tribuncovs arī norādīja, ka piketa aprakstā teiktais par ilgstoši maksātām aplokšņu algām, mazām stundu likmēm, neapmaksātām virsstundām, minimālām sociālajām garantijām un aizdomām par klientu apkrāpšanu nevar tikt attiecināts uz "Tokyo City", jo "Restograd" vienmēr esot atvērts sadarbībai ar VID.

"Nav noslēpums, ka patlaban VID veic plašas pārbaudes restorānu nozarē, tāpēc esam gatavi sadarboties ar VID, sniedzot nepieciešamo informāciju, ja tas ir nepieciešams," sacīja Tribuncovs.

Restorānu "Tokyo City" vadītājs atzīmēja, ka patlaban vidējā mēnešalga restorānos ir 400 līdz 500 eiro robežās, taču uzņēmums strādā, lai vidējās algas rādītāju paceltu līdz 600 eiro mēnesī.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu