"Facebook" varētu kļūt par slēgta tipa sociālo tīklu, prognozē Zakerbergs (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sociālā tīkla "Facebook" vadītājs Marks Zakerbergs paziņojis, ka viņš tic drošiem un privātiem saziņas servisiem, kas ar laiku kļūs populārāki nekā atklātā tipa platformas. Arī sociālais tīkls "Facebook" kļūšot par "platformu, kas fokusējas privātumā", raksta BBC. 

Pašlaik "Facebook" īpašumā ir tādas saziņas lietotnes kā "Messenger" un "WhatsApp". Ziņu šifrēšana liedz sociālajam tīklam pelnīt, jo ir apgrūtināta mērķētu reklāmu izvietošana šajos servisos. 

Pagājušajā gadā "Facebook" nonāca visas pasaules uzmanības centrā, jo atklājās virkne gadījumu, kad pārkāpts lietotāju privātums un datu aizsardzība. 

Kritiķi šādu Zakerberga paziņojumu uztver skeptiski un kā mēģinājumu "izvairīties no atbildības". 

"Ja "Facebook" tik tiešām kļūs par "privātuma paradīzi", tad šādi sociālo tīklu vainot par dažādiem privātuma pārkāpumiem būs faktiski neiespējami, it īpaši tas attiecas uz agrākajiem pārkāpumiem," norāda BBC tehnoloģiju apskatnieks Deivs Lī. 

Zakerbergs norāda, ka viņš vēlas attīstīt sociālo tīklu virzienā uz privātuma ievērošanu un lietotāju datu drošu uzglabāšanu. Tieši tādēļ "Facebook" apņemas vairs neglabāt sensitīvus datus valstīs, kurās ir slikta situācija saistībā ar cilvēktiesību ievērošanu. 

"Sekojot šim principam, mūsu servisi tiks bloķēti atsevišķās valstīs, un no citām valstīm mēs būsim spiesti aiziet. Tā ir cena, kas būs jāmaksā," pauda Zakerbergs. 

Viņš norādīja, ka, pastiprinot lietotāju datu aizsardzību, ar laiku ziņapmaiņas programmas varēs pielāgot arī citu uzdevumu veikšanai, piemēram, veikt maksājumus tīmeklī. 

"Es ticu, ka, strādājot par labu pasaulei, kur ikviens cilvēks var runāt privāti un brīvi, neuztraucoties, ka viņa dati tiks nopludināti, mēs piepildīsim daudzu cilvēku vēlmes. Mēs varam palīdzēt pasaulei virzīties šajā virzienā, lai varam lepoties, ka esam paveikuši ko patiesi lielu," rakstīja Zakerbergs. 

Analītiķi norāda, ka šis ir "Facebook" mēģinājums beidzot ieklausīties savos lietotājos un gūt secinājumus par pagātnē pieļautajām kļūdām. Tomēr, kā pašlaik izskatās, ar šādu pieeju "Facebook" mēģina ieviest jaunu regulējumu, kas nebūs izdevīgs atsevišķu valstu valdībām, liedzot tām pieeju iedzīvotāju datiem (pēc principa - "mēs neuzglabājam" un "tādēļ mums nav iespējams redzēt šos datus").

Ja tā tas tik tiešām notiks arī dzīvē, ka "Facebook" kļūs par saziņas rīku šauram cilvēku lokam, tad tas var uzlabot uzņēmuma reputāciju. Tomēr bažas mazliet rada fakts, ka Zakerbergs piesauc arī apstākļus peļņas gūšanai. Kļūstot par slēgta tipa sociālo tīklu, iespēju pelnīt ar reklāmām "Facebook" kļūs arvien mazāk. 

Iepriekš vēstīts, ka "Facebook" pagājušajā gadā saskārās ar skaļiem skandāliem, kas saistīti ar lietotāju datu aizsardzības pārkāpšanu. Neraugoties uz skandāliem, sociālā tīkla lietotāju skaits turpina pieaugt. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu