NASA nosvērusi vēju, kas pūš no Cigāra galaktikas

Tas ir neiedomājami masīvs
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech

Aptuveni 12 miljonu gaismas gadu lielā attālumā no Zemes atrodas jaunu zvaigžņu kopa, kas savas formas dēļ tiek dēvēta par Cigāra galaktiku. Šī galaktika ir īpaša ar to, ka tā burtiski kosmosa dzīlēs izpūš episku apjomu vēja.

Šis starpgalaktiskais “cigārs” ir viena no tuvākajām galaktikām, kurā notiek ļoti aktīva jaunu zvaigžņu veidošanās. Kā vēsta NASA, jaunas zvaugznes tajā dzimst desmit reizes ātrāk nekā Piena Ceļa galaktikā.

Zvaigznei dzimstot, tā kosmosā izdala milzīgu daudzumu gāzu un putekļu, kas kopā veido tā saucamo galaktisko vēju. Ar šo vēju starpniecību materiāls, kas vajadzīgs, lai varētu veidoties jaunas zvaigznes, var nonākt dažādās vietās kosmosā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Astrophysical Journal Letters”, NASA zinātnieki šo vēju nosvēra, lai labāk saprastu, kā gāzes un putekļi – divas sastāvdaļas, kas nepieciešamas, lai varētu veidoties jaunas zvaigznes, – nokļūst starpgalaktiskajā telpā un liek pamatu jaunām galaktikām.

Izmantojot infrasarkano staru teleskopu, astronomi novēroja un saskaitīja tālās galaktikas putekļu pikseļus. Rezultātā astronomi aplēsa, ka Cigāra galaktikas vēju masa ir tikpat liela, cik 50 līdz 60 miljonu Sauļu masa. Tas ir ļoti liels gāzu un putekļu daudzums, kas turklāt izplūst ārpus galaktikas robežām.

Pētnieki uzskata, ka šie spēcīgie un masīvie vēji varētu būt viens no galvenajiem mehānismiem, kas visuma tukšajās daļās nogādā materiālus, kas vajadzīgi, lai rastos jaunas galaktikas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu