"Rīgas satiksmes" kreditors brīdina, ka aizdomas par korupciju ietekmēs uzņēmuma iespējas aizņemties nākotnē (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizdomas par korupciju pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" ietekmēs uzņēmuma iespējas aizņemties nākotnē,  atzina "SEB bankas", kas ir viens no kompānijas kreditoriem, valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere.

Viņa norādīja, ka "SEB banka", kopš kļuva par "Rīgas satiksmes" kreditoru, rūpīgi seko pieejamajai informācijai par uzņēmuma saimniecisko darbību un reputāciju, kā arī pārvaldības jautājumiem.

"Par mūsu līdzdalību pēdējā "Rīgas satiksmes" izsludinātājā konkursā par finansējuma piesaisti, kas notika 2016.gadā, izšķīrāmies, balstoties uz to, ka uzņēmums apliecināja vēlmi vidējā termiņā sakārtot pārvaldības jautājumus, stiprinot uzņēmuma valdes locekļu politisko neatkarību, kā arī izveidojot profesionālu un politiski neatkarīgu uzņēmuma padomi," sacīja Tetere.

Tāpat viņa piebilda, ka pēdējā finansējuma piešķiršanas konkursā "SEB banka" piedalījās ar priekšnoteikumu, ka aizdevumu banka izsniedz kā viens no kreditoriem kopā ar Eiropas Investīciju banku un Ziemeļvalstu Investīciju banku.

"Notikumi, kurus izgaismojis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), mums kā kreditoram liek secināt, ka šīs mūsu identificētās pārmaiņas ir tālu no realitātes. "Rīgas satiksmes" ilggadējā pakļaušana politiski atkarīgai vadībai ir novedusi pie ļoti augstiem korupcijas riskiem," sacīja Tetere.

Tāpat viņa minēja, bankai nav pieņemams arī jaunās pagaidu valdības izvēles princips. "Vērojot jaunās pagaidu vadības iecelšanu 5.martā, vēlamies norādīt, ka mums kā kreditoram šādi vadības izvēles principi nav un nebūs pieņemami. Mēs iestājamies par to, ka pašvaldību kapitālsabiedrības ir jāpārvalda neatkarīgām un profesionālām uzņēmumu valdēm un padomēm," uzsvēra Tetere.

Lai atrisinātu uzņēmumā samilzušās finansiālās problēmas un maksimāli izvairītos no korupcijas riskiem, bankas vadītāja aicināja nopietni pievērsties profesionāla un neatkarīgas vadības komandas izveidei pēc iespējas ātrāk, lai neradītu riskus finansējuma piesaistei nākotnē, kas apgrūtinātu arī Eiropas Savienības finansējuma apguvi.

"Tik sistēmiski svarīgam pašvaldības uzņēmumam kā "Rīgas satiksme" labas pārvaldības principi ir kritiski svarīgi, pretējā gadījumā tas var draudēt ne tikai uzņēmuma un Baltijas valstu lielākās pašvaldības reputācijai, bet arī visas valsts reputācijai," uzsvēra Tetere.

Viņa arī atzīmēja, ka banka turpina saziņu ar citiem kompānijas kreditoriem, lai lemtu par pragmatisku, juridiski korektu un vienlaikus maksimāli mazāk saimnieciskajai darbībai kaitējošu darbību, taču korupcijas izmeklēšanas gadījums ietekmēs uzņēmuma iespējas aizņemties nākotnē. "Konkrētais korupcijas izmeklēšanas gadījums ietekmēs uzņēmuma iespējas aizņemties nākotnē, esošie kreditori var prasīt dziļāku detalizāciju par saimniecisko darbību, izvērtēs iespējas atsaukt savus piedāvājumus, arī naudas cena būs augstāka," sacīja "SEB bankas" vadītāja.

Savukārt Valsts kasē aģentūrai LETA norādīja, ka Finanšu ministrija kā "Rīgas satiksmes" kreditors uzskata, ka uzņēmumam ir jāievieš auditorkompānijas EY izteiktās rekomendācijas labas pārvaldības nodrošināšanai, tostarp attiecībā uz publiskajiem iepirkumiem. "Ņemot vērā auditorkompānijas izvērtējuma ierobežoto pieejamību, šobrīd nevaram sniegt detalizētu informāciju par auditoru ieteikumiem," atzīmēja Valsts kasē.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka KNAB sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" iepirkumiem, kas saistīti ar transportlīdzekļu iegādi. Reaģējot uz KNAB operatīvajām darbībām, visi pieci "Rīgas satiksmes" valdes locekļi iesniedza Rīgas mēram Nilam Ušakovam atlūgumus un par pagaidu valdes vadītāju pērnā gada decembrī tika iecelts bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss, kurš rosināja veikt uzņēmumā auditu.

Kompānijas EY audits atklāja, ka pēdējo gadu laikā nesaimnieciski pieņemtu lēmumu rezultātā uzņēmumam nodarīti desmitiem miljonu eiro zaudējumi. Tāpat vairāku miljonu eiro zaudējumus uzņēmumam rada noslēgtie sadarbības līgumi ar "Rīgas karti" un "Rīgas mikroautobusu satiksmi".

Marta sākumā Matīss uzņēmuma valdes vadītāja amatu atstāja, norādot, ka Rīgas dome viņam nesniedz atbalstu to kapitālsabiedrības problēmu risināšanā, kas nav paša uzņēmuma pārziņā un kuru novēršana ir iespējama tikai ar pašvaldības lēmumiem.

Rīgas mērs Matīsa vietā 5.martā par kompānijas pagaidu vadītāju iecēla ilggadējo domes darbinieku Ernestu Saulīti no Rīgas domes Īpašumu departamenta.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu