Madelēnas lieta: uzņemts seriāls par pazudušo meiteni, ko meklē jau 12 gadus

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Piektdien straumēšanas pakalpojums "Netflix" laida klajā astoņu sēriju seriālu par vienu no Lielbritānijas slavenākajiem neatklātajiem noziegumiem - trīsgadīgās britu meitenītes Madelēnas Makanas pazušanu 2007.gadā. Seriāls jau pirms iznākšanas nonāca diskusiju krustugunīs, jo Madelēnas vecāki izteikušies, ka tas varētu traucēt meitenes meklēšanu, kas turpinās jau 12 gadus.

Madelēnas vecāki ģimenes atvaļinājuma laikā Portugālē vakarā nolika bērnus gulēt un paši aizgāja uz tuvējo restorānu. Kad viņi pēc pusotras stundas atgriezās, trīsgadīgā meitenīte bija pazudusi, raksta raidorganizācija BBC.

Seriālā mēģināts rekonstruēt 2007.gada 3.maija notikumus. Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka Praja da Lusa līdz 80.gadiem esot bijusi viena no drošākajām vietām pasaulē, bet pēc tam kļuva par vienu no punktiem narkotiku kontrabandas ceļā no Marokas uz Eiropas valstīm. Kūrortā saradās bandas, taču tūristiem tas netraucēja; uz kūrortu turpināja doties atpūtnieki no Lielbritānijas un Rietumeiropas.

Tūristu kompleksā "Ocean Club" galvenokārt apmetās vidusšķiras atpūtnieki. 2007.gada aprīļa beigās tur ieradās paliela britu kompānija: Keita un Gerijs Makani ar trim bērniem, kā arī viņu draugi, pavisam septiņi pieaugušie un pieci bērni. Katru vakaru pieaugušie ap septiņiem nolika bērnus gulēt un devās ieturēt vakariņas uz apmēram 50 metru attālumā esošo restorānu.

3.maija vakarā ap plkst.22.00 Keita Makana iegāja istabā, kur bija nolikusi gulēt Madelēnu un dvīņus Šonu un Amēliju. Istabas logs bija atvērts, bet no Madelēnas nebija ne miņas. Vecāki izsauca policiju, taču tālākais likumsargu darbs tika plaši kritizēts. 

Madelēnas stāsts pazīstams visā pasaulē. Lai arī kopš viņas pazušanas pagājuši gandrīz 12 gadi, vecāki un britu policija joprojām neatmet cerības atrast meiteni, kura šobrīd būtu 15 gadus veca.

Madelēnas meklēšanā bijuši dažādi pavērsieni - saņemti ziņojumi no cilvēkiem, kas it kā redzējuši Madelēnu, Portugāles policija vainota nolaidībā un pierādījumu slēpšanā, kā arī aizdomas kritušas pat uz meitenes vecākiem.

Madelēnas pazušanas desmitgadē portāls "The Independent" apkopoja populārākās teorijas par notikušo. To vidū - Madelēna nolaupīta, pārvesta pāri robežai un pārdota verdzībā; neveiksmīga laupīšana, kas izvērtās par slepkavību; slepkavība, ko pastrādājis kāds pedofils; nelaimes gadījums - iespējams, meitene nakts laikā izgājusi laukā un iekritusi akā. Starp versijām tika iekļauts arī pieņēmums, ka Madelēnas pazušanā iesaistīti viņas vecāki. Tomēr neviena no versijām nav apstiprinājusies.

Seriāla "Disappearance of Madeleine McCann" režisors ir Kriss Smits, kurš iepriekš uzņēmis augstu novērtēto "Netflix" dokumentālo filmu par "Fyre" festivālu.

Seriālā intervēti vairāk nekā 40 cilvēki un izmantoti arhīva materiāli. Vairākas intervijas veiktas ar žurnālistiem, kas Madelēnas pazušanai seko jau kopš 2007.gadā. Intervēti arī policisti. Bijušais britu policists Džims Gembls seriālā saka, ka ir "absolūti pārliecināts", ka Madelēna atradīsies vēl viņa dzīves laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu