Noraida pieprasījumu piemērot samazināto PVN likmi pārtikai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas deputāti trešdien noraidīja opozīcijas pieprasījumu 2019.gada budžetā ietvert priekšlikumu par samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes piemērošanu pārtikai.

Opozīcijas priekšlikums paredzēja piemērot 5% PVN likmi pārtikai.

Deputāts Didzis Šmits (KPV LV) informēja, ka šī ideja nav jauna un tā paredz piemērot samazināto PVN likmi svaigai vai atdzesētai pārtikai, nevis pārstrādātai pārtikai. Viņš pauda pārliecību, ka samazinātās PVN likme piemērošana pārtikai ļaus apkarot ēnu ekonomiku, kā arī tiks atbalstīti vietējie ražotāji un tirgotāji.

Šmits arī minēja ekonomiskos ieguvumus, par ko liecina jau patlaban spēkā esošā samazinātā PVN likme Latvijā raksturīgiem augļiem un dārzeņiem.

"To jau tik īsā laikā parāda augļi un dārzeņi, proti, ar šādu likmi svaigiem un atdzesētiem produktiem ļoti būtiski pieaug Latvijas produktu īpatsvars tirdzniecībā. Piemēram, Tirgotāju asociācija ziņo, ka, tieši pateicoties šim samazinātajam PVN, veikalu tīkls "Rimi" pārgāja pilnībā uz Latvijā industriāli audzētām mellenēm pagājušajā gadā," skaidroja deputāts.

Viņš arī aicināja nevērtēt samazinātās PVN likmes ekonomisko efektu īstermiņā, bet gan ilgtermiņā. "Šādi lēmumi rezultātus var nest pēc diviem, trim, pieciem gadiem - gan pieaugumu ražošanā, gan pieaugumu tirdzniecībā. Desmit mēnešos tas vienkārši nav nopietni," teica Šmits.

Pie Saeimas frakcijām nepiederošā deputāte Jūlija Stepaņenko stāstīja par pētījumiem, kas apliecina, ka Latvija var "atļauties būt drosmīgāka samazinātās PVN likmes piemērošanā". Pēc viņas teiktā, samazinātās PVN likmes piemērošana pārtikai ļaus mazināt ēnu ekonomiku gaļas pārstrādes nozarē, maizniekiem izlīdzināt nodokļu maksājumus, kā arī olu ražotājiem kļūt konkurētspējīgākiem ar ārvalstu ražotājiem.

Savukārt deputāts Aldis Gobzems uzsvēra, ka samazinātā PVN likme pārtikai būs "palīdzīga roka" trūcīgākajai sabiedrības daļa, gan arī atbalsts vietējiem uzņēmējiem, ražotājiem un tirgotājiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu