Izmeklē saikni starp elektronisko cigarešu smēķēšanu un krampjiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Elektroniskā cigarete; ilustratīvs foto.
Elektroniskā cigarete; ilustratīvs foto. Foto: Reuters/ScanPix

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde izmeklē iespējamo saistību starp elektronisko cigarešu smēķēšanu un krampjiem, rakstīts 3. aprīlī publicētā paziņojumā.

Pārvalde atklāja, ka starp 2010. un 2019. gadu 35 reizes kāds ziņoja mediķiem par to, ka cilvēkam pēc elektroniskās cigaretes smēķēšanas sākušies krampji. Lielākajā daļā no šiem gadījumiem bija iesaistīti pusaudži un jaunieši.

Dažos gadījumos krampji sākās pēc tam, kad elektroniskās cigaretes smēķētājs plaušās ievilka vien dažus dūmus, bet citos gadījumos krampji sākās dienas laikā. Pacientu smēķēšanas stāžs bija dažāds.

Eksperti gan uzsvēra, ka vēl nav skaidrs, vai smēķēšana izraisīja krampjus. Vainīgi varētu būt arī citi faktori, piemēram, narkotiku lietošana, jo daži pacienti atklāja, ka paralēli elektroniskajām cigaretēm viņi smēķē arī marihuānu vai lieto amfetamīnu. Savukārt citiem pacientiem krampju iemesls varētu būt viņu medicīniskais stāvoklis.

Tomēr ir zināms, ka krampji varētu būt saindēšanās ar nikotīnu simptoms, kas notiek, kad cilvēks saskaras ar lielu daudzumu šīs vielas, piemēram, ja viņš nejauši norij nikotīnu saturošu elektronisko cigarešu šķidrumu. Pārvalde arī atzīmēja, ka dažas elektroniskās cigaretes ir veidotas tā, lai lietotājs var ātri uzņemt lielāku nikotīna daudzumu.

“Mēs uzskatām, ka šie 35 gadījumi ir pietiekams iemesls, lai varētu oficiāli sākt zinātniskus izmeklējumus,” paziņojumā teica pārvalde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu