Jaunākais modes kliedziens videospēļu pasaulē: "bezmaksas" spēles ar miljardiem dolāru peļņu (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jaunākais modes kliedziens videospēļu pasaulē: "Bezmaksas" spēles ar miljardiem dolāru peļņu
Jaunākais modes kliedziens videospēļu pasaulē: "Bezmaksas" spēles ar miljardiem dolāru peļņu Foto: Ekrānšāviņš

Pēdējo gadu laikā videospēļu industrija ir spērusi plašus soļus uz priekšu, lai pamestu iepriekš nospraustās robežas. Pagātnē video spēļu spēlētājs par 50-60 eiro iegādājās jaunāko “Grand Theft Auto” (GTA) vai “FIFA” sērijas spēli, dažus mēnešus spēlēja un pēc tam šo spēli vai nu atstāja krāt putekļus plauktā, vai pārdeva tālāk. Tomēr tagad datorspēļu jomā par jaunām tendencēm kļuvušas straumēšana un “bezmaksas" spēles.

Ar straumēšanas palīdzību spēlētāji var saviem abonentiem rādīt, kā notiek kādas spēles spēlēšana. Tas faktiski ir uzskatāms par spēļu industrijas eksperimentu, kas var radīt zināmu “revolūciju” spēļu pasaulē – līdzīgu 1986. gadā notikušajai, kad “Nintendo” laida klajā pirmo spēļu konsoli, un pirms desmit gadiem, kad strauju popularitāti ieguva mobilās spēles.

“Mēs esam nonākuši apstākļos, kad cilvēki vēlas saņemt saturu, to grib mediji, un tāpēc saturu var radīt, kā un kad vien vēlamies. Tu vari spēlēt lielisku videospēli konsolē vai datorā, tāpat arī ar mobilo tālruni – cilvēkus interesē virtuālā pasaule, vienkārši skatīties, kā citi spēlē konkrēto spēli,” saka CFRA analītiķis Skots Keslers.

“Protams, cilvēki joprojām pirks tradicionālās videospēles un konsoles. Tomēr arvien lielāku popularitāti iekaro spēles, kas pieejamas internetā un mobilajās ierīcēs. Tāpēc arvien grūtāk kļūst pārliecināt cilvēkus maksāt naudu par spēlēm,” sacīja izpētes kompānijas “SuperData” līdzdibinātājs Josts van Dreinens.

Spēļu izplatīšanas serviss “GameStop” akciju vērtība trešdien nokritās jaunu pārdošanas prognožu dēļ. Tiek prognozēts, ka datorspēļu tirdzniecības apjomi samazināsies pat par desmito daļu. Tādi video spēļu veidotāji kā “Electronic Arts” un “Activision” paziņojuši par nopietniem pārkārtojumiem savā darbībā.

Viena no jaunākajām tendencēm ir spēļu straumēšana. Tieši tāpēc “Google” izziņoja par jauna servisa “Stadia” darbības sākšanu. Tas ļaus spēlētājiem ierakstīt spēļu fragmentus un pēc tam ar “Google” servisa palīdzību veidot videomateriālus, kurus iekļaut savā straumēšanā.

Pagaidām nav zināms, cik izmaksās šis “Google” pakalpojums, kādas funkcijas tas piedāvās un kādas spēles tas atbalstīs. Zināms vien tas, ka kompānijas pārstāvji pauduši cerību, ka “Stadia” nepiedzīvos cita straumēšanas pakalpojuma “OnLive” likteni. Tas tirgū ienāca 2010. gadā un ļāva geimeriem straumēt tā laika populārākās videospēles. Neraugoties uz ambicioziem plāniem, ”OnLive” neizdevās uzkrāt pietiekamu klientu bāzi, tāpēc 2015. gadā tika slēgts.

Tikām “Apple” izziņojusi, ka spēļu cienītājiem tiks radīts pakalpojums “Apple Arcade”, ko citi jau paguvuši nodēvēt par “spēļu Netflix”. Tie, kas būs abonējuši pakalpojumu, varēs spēlēt un straumēt vairāk nekā 100 spēles, kuras atbalsta “Apple”. Tāpat “Apple” norāda, ka spēlētājiem nebūs jāmaksā par papildu iespējām spēlēs, kā tas notiek lielā daļā mobilo spēļu, kur spēlētājam par, piemēram, papildu dzīvībām ir jāmaksā ar reālu naudu.

Vēl jāpiemin “Fortnite” - spēle, kas kļuvusi par īstu “kases grāvēju” datorspēļu industrijā. Tiesa, par to sākotnēji nav jāmaksā. Vairāki miljoni cilvēku iecienījuši “Battle Royal” režīmu, kurā tiešsaistē 100 spēlētāji cīnās viens pret otru par ieročiem, bruņojumu un resursiem. Uzvarētājs ir spēlētājs, kurš spēlē paliek pēdējais. “Epic Games”, kas veidojusi “Fortnite”, norāda, ka galvenā spēles panākumu atslēga ir tā, ka to ir iespējams spēlēt uz jebkādas platformas – gan viedtālrunī, gan datorā.

Šāda veida spēles pelna galvenokārt uz papildiespējām, kādas spēlētāji var iegādāties. Piemēram, “Fortnite” spēlētāji izmanto īstu naudu, lai iegādātos saviem varoņiem dažādu ekipējumu un izskatu.

Spēlētāji priecājas, ka “Fortnite” ir pieejama bez maksas. Tāpat arī cena par papildu iespējām šķiet pieejama – 10 dolāri mēnesī. Tomēr gada griezumā tas ir dārgāk nekā nopirkt jau gatavu spēli par 50-60 dolāriem, kur papildu investīcijas nav nepieciešamas.

Tomēr videospēļu jomā revolūciju radīja “Candy Crush”, kas arī ir pieejams faktiski uz visām platformām – gan tālruņos, gan datoros. Arī šajā spēlē, līdzīgi kā “Fortnite”, ir iespējams par īstu naudu iegādāties dažādas papildiespējas.

“Fortnite” modelis rāda, ka, neraugoties uz to, ka spēle it kā ir bez maksas, tā tāpat ir spējusi gūt vairāk nekā 2 miljardu dolāru lielu peļņu.

Pēdējo mēnešu laikā laistas klajā arī citas līdzīga formāta spēles, piemēram, “Electronic Arts” “Apex Legends”, kas pirmo četru nedēļu laikā spējusi gūt 50 miljonus spēlētāju visā pasaulē.

Tomēr analītiķi norāda, ka šāds “bezmaksas” spēļu bizness ir riskants.

“Kompāniju mērķis ir panākt, lai spēlētājs veic pirkumus spēlē un ar reālu naudu kaut ko iegādājas. Mēs varam redzēt, ka šī tuvākajā nākotnē varētu būt populāra videospēļu forma, taču, kā tā transformēsies nākotnē, nevar zināt,” saka van Dreinens.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu