Kā viedtālruņi ietekmējuši attiecības ģimenēs Latvijā?

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Latvijā 48% aptaujāto iedzīvotāju ikdienā nepārtraukta viedtālruņu lietošana radījusi domstarpības ģimenē, liecina mobilo sakaru operatora "Tele2" un pētījumu kompānijas "Norstat Latvija" pētījums par atbildīgas interneta lietošanas tendencēm Latvijā.

Tāpat Latvijā 85% aptaujāto iedzīvotāju atzina, ka viedtālruņu lietošana ir jauna atkarība. Vienlaikus 10% aptaujāto norādījuši, ka internetu lieto normas robežās, bet 90% - viedtālruni lieto pārmērīgi daudz.

Aptaujā noskaidrots, ka 59% respondentu būtu gatavi mainīt savus viedtālruņa lietošanas paradumus. Visvairāk jeb 57% aptaujāto iedzīvotāju vēlētos mainīt paradumu lietot viedtālruni pirms miega, 46% - kā pirmo lietu no rīta, 34% - mazāk spēlēt viedtālruņa spēles un 34% vēlētos viedtālruni nelietot ēdienreizēs.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) sacīja, ka bezjēdzīga viedtālruņa lietošana nozog dzīvi, daļu emociju vecākiem, bērniem, draugiem un paziņām. "Viedtālrunis ir kā alkohols – lietots kā antidepresants, kas iedzen vēl dziļākā depresijā," norādīja Viņķele.

"Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs norādīja, ka desmit gadu laikā internets ir pārcēlies no datora ekrāniem uz viedtālruņiem, kas būtiski palielinājis mobilo sakaru operatoru ieņēmumus, bet tajā pašā laikā negatīvi iespaidojis cilvēka dzīvi un attiecības ar citiem.

"Mēs neaicinām mest nost telefonus, mēs aicinām tos lietot jēgpilni. Ir laiks izvērtēt interneta lietošanas paradumus, lai cilvēka dzīvē būtu balanss starp realitāti un dzīvi tiešsaistē," teica Vancovičs.

"Tele2" pētījums veikts šā gada februārī, aptaujājot 1033 iedzīvotāju visā Latvijā vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

Jau ziņots, ka "Tele2" ar Veselības ministrijas atbalstu, biedrību "Esi brīvs" un labākajiem neiroloģijas un psiholoģijas speciālistiem sācis izglītojošu iniciatīvu, kas vērsta uz nesamērīga interneta patēriņa mazināšanu.

Tāpat vēstīts, ka "Tele2" ieņēmumi pagājušajā gadā bija 1,308 miljardi zviedru kronu (125,891 miljons eiro), kas ir par 5% vairāk nekā 2017.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) bija 474 miljoni kronu (46,212 miljoni eiro), kas ir pieaugums par 6,7%.

Latvijas "Tele2" ietilpst Zviedrijas koncernā "Tele2".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu