"Reuters": Brauders Latvijā iesniedzis sūdzību par naudas atmazgāšanu "Swedbank" (15)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Investīciju kompānijas "Hermitage Capital Management" līdzdibinātājs un vadītājs Bils Brauders Latvijas varasiestādēs iesniedzis sūdzību pret banku "Swedbank", ziņo aģentūra "Reuters". Brauders uzskata, ka banka iesaistīta ar Krieviju saistītā naudas atmazgāšanas skandālā.

Zviedrijas televīzija SVT ziņoja, ka laikā no 2010. līdz 2016. gadam caur "Swedbank" Igaunijas filiāli esot veikti aizdomīgi darījumi par kopējo summu līdz pat 20 miljardiem eiro.

Brauders ar līdzīgām apsūdzībām pret "Swedbank" jau iepriekš vērsies Zviedrijā un Igaunijā. Viņš apgalvo, ka laikā no 2006. līdz 2012. gadam caur zviedru bankas kontiem atmazgāti 176 miljoni ASV dolāru.

Lielākā daļa summas - 117 miljoni dolāru - tika atmazgāti caur "Swedbank" Igaunijas filiāli.

Latvijas iestādēm iesniegtā sūdzība, kas nonākusi "Reuters" rīcībā, datēta ar 5.aprīli. Tajā teikts, ka caur "Swedbank" Latvijas filiāles kontiem atmazgāts apmēram 41 miljons dolāru.

"Mēs sadarbojamies ar varasiestādēm visās valstīs, kur esam pārstāvēti, lai atrisinātu aktuālās problēmas. Taču mēs nevaram komentēt konkrētus gadījumus, uz kuriem tagad norāda Bils Brauders," aģentūras žurnālistiem norādīja "Swedbank" pārstāve.

"Reuters" norāda, ka Latvijas iestādes pagaidām neesot sniegušas komentārus.

Zviedrijas prokuratūrā un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas iestādē iesniegtajā sūdzībā detalizēti aprakstītas shēmas, kā caur čaulas kompāniju kontiem "Swedbank" pārskaitītas summas 176 miljonu ASV dolāru vērtībā, kas saistītas ar tā dēvēto Magņitska lietu.

Šajās shēmās izmantoti vairāk nekā 100 konti Igaunijas "Swedbank", kas tika atvērti no 2007. līdz 2015.gadam. Daudzus no šiem kontiem atvērušas čaulas kompānijas, teikts Braudera sūdzībā.

Tajā sacīts, ka ar Magņitska lietu saistītā nauda pārskaitīta starp kontiem "Swedbank", "Danske Bank" un Lietuvas "Ūkio bankas". Tostarp 158 miljoni dolāru pārskaitīti no "Ūkio bankas" uz apmēram 600 "Swedbank" kontiem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, piemēram, 36 miljonus eiro aizdomīgo līdzekļu saņēmusi ārzonā reģistrētā firma "Esterson Enterprises", kurai bijis bankas konts Igaunijā. Pēc "Hermitage Capital" rīcībā esošās informācijas, "Esterson Enterprises" saņēmusi 16 miljonus dolāru no firmas "Altem Invest", par kuras īpašnieku tiek uzskatīts Krievijas uzņēmējs Dmitrijs Kļujevs, kuru "Hermitage Capital" apsūdz liela mēroga izlaupīšanu no Krievijas valsts budžeta organizēšanā. ASV Finanšu ministrija iekļāvusi Kļujevu to personu sarakstā, pret kurām noteiktas sankcijas atbilstoši Magņitska likumam.

"Braudera kungs jau iepriekš publiskoja nodomu sūdzēties visu Swedbank mājas tirgu valstu uzraugiem. Atgādinām, ka šāda sūdzība aprīļa sākumā tika iesniegta arī Zviedrijas ekonomikas policijai, kura sūdzību noraidīja un atteicās sākt izmeklēšanu, nesaskatot pamatu Bila Braudera pārmetumiem. Swedbank jau iepriekš ir skaidri paudusi, ka ir gatava sadarboties ar visu valstu uzraugiem, lai pierādītu, ka bankai adresētie pārmetumi ir nepamatoti," portālam TVNET norādīja Swedbank Mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Jau ziņots, ka iepriekš Brauders iesniedzis vairākas sūdzības vairākās valstīs, tostarp Igaunijā, kurā vaino naudas atmazgāšanā "Danske Bank" un "Nordea".

Brauders kļuvis pazīstams ar kampaņu sava bijušā darbinieka advokāta Sergeja Magņitska piemiņas saglabāšanai.

Magņitskis nomira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām. Viņu aizturēja pēc tam, kad advokāts bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki piesavinājušies valsts budžeta līdzekļus 5,4 miljardu rubļu apmērā. Tiek uzskatīts, ka šīs personas atriebjoties organizējušas jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

2013.gadā Krievijas tiesa Brauderam aizmuguriski piesprieda deviņu gadu cietumsodu par izvairīšanos no nodokļiem.

Par izvairīšanos no nodokļiem Krievijas tiesa 2013.gadā notiesāja arī Magņitski, lai gan viņš jau četrus gadus bija miris.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu