Vai zāli var nopļaut klusām?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Akumulatora pļaujmašīnas

Domājot par mauriņa kopšanu un salīdzinot Makita DLM460 akumulatora pļaujmašīnu ar benzīnmotora pašgājējpļaujmašīnām, pirmajā brīdī šķiet, ka viena no svarīgākajām lietām ir pašgājēja funkcija. Jā, šī funkcija ir svarīga, bet tikai lielām un smagām zāles pļaujmašīnām.. 

Šai pļaujmašīnai ir ievērojami mazāks pļaujmašīnas svars un pateicoties riteņiem ar lodīšu gultņiem tā dara brīnumus – ripo pārsteidzoši viegli. Tās stumšana ir īpaši viegla un nav nepieciešama piepūle. Tas atvieglo pļaušanu arī sarežģītas konfigurācijas dārzā ar celiņiem, kociņiem un dobēm, kur katrreiz pārslēgt ātrumus var būt apgrūtinoši.

Foto: Publicitātes foto

Kaut arī zāliens, visticamāk, tiek regulāri kopts, bieži tajā no celiņiem iemaldās pa kādam akmenim. Jaunajai DLM460 pļaujmašīnai ir metāla triecienizturīgs korpuss, kas nesaplaisās pie pirmā augšā uzrautā oļa. Aizmugurējie riteņi ir nedaudz lielāki, lai pagriezienos būtu vieglāk sagriezt. Bezoglīšu motors – ar pat 30 procentu ilgāku akumulatora darbības laiku un lielāku jaudu. Iztur ekstrēmāku slodzi un ir ilgmūžīgāks.

Cik augstu pļaut

Pieredzējuši dārznieki saka – uz aci. Bet, ja pēta teoriju, pamatā jāievēro 1/3 princips. Tas ir, katrā reizē nevar nogriezt vairāk par 1/3 zāles garuma. Pirmajā gadā zāle jāpļauj augstāk, nākamajos, kad tā labi sacerojusi un bieza, – var pļaut zemāk. Laistāmo mauriņu var atļauties šķērēt īsāku. Bet, ja ir sauss laiks, noteikti labāk atstāt garāku, lai pie saknēm saglabātos vairāk mitruma un zāle neizdegtu. Teiciens – rasā izkapts labāk kož – attiecībā uz zālienu nav spēkā - to labāk pļaut sausā laikā.

Foto: Publicitātes foto

Makita DLM460 pļaušanas augstumu var regulēt no 2 līdz 7,5 centimetriem, ar vienu sviru, 10 dažādos līmeņos.

Zāliena mulčēšana

Ja mauriņš netiek laistīts, dārzkopji iesaka nopļauto zāli dažkārt nevākt, bet atstāt kā barības vielu avotu. Makita akumulatora pļaujmašīnai DLM460 ir īpašs mulčēšanas režīms, kad nopļautā zāle tiek sīki sasmalcināta un lieliski der zāliena mulčēšanai. Instrumentam ir arī 60 litru zāles savākšanas tvertne, kurā var ērti savākt nopļauto un izmantot to kompostā.

Klusu un vēl klusāk

Foto: Publicitātes foto

Agro brīvdienu rītu zāles pļāvējus ar benzīna pļaujmašīnām privātmāju rajonā neviens pārāk nemīl. Ar akumulatora pļaujmašīnu lietotājiem ir citādi. Piemēram, Makita DLM460 ir aktivizējams īpaši klusais režīms, kad motora apgriezieni tiek ierobežoti līdz 2500 apgriezieniem minūtē, līdz ar to pļaujmašīnas darbība kļūst klusāka. Un kaimiņiem prieks. 12 šādas akumulatora pļaujmašīnas kopā, radā tādu pašu troksni, kādu saceļ viena benzīnmotora pļaujmašīna.

Cik daudz var nopļaut ar vienu uzlādi

Pietiekami daudz. Ja jums ir 800–1600 kvadrātmetru liels zāliens pie privātmājas, jūs, visdrīzāk, to nopļausiet ar vienu uzlādētu akumulatoru komplektu. Nopļautā laukuma lielums atkarīgs no tā, cik ātri pļausiet un cik bieza būs saaugusī zāle, un kāds būs tās mitrums. Kad darbs būs paveikts, jūs ātri tiksiet pie pilniem akumulatoriem, jo tie uzlādējas jau 50 minūšu laikā. Tad varēs pļaut arī kaimiņa dārzu.

Foto: Publicitātes foto

Un nekādas laistīšanās ar benzīnu vai eļļu, nekādas startēšanas raustot startera trosi. Nospiediet pogu un pļaujiet – tieši tik vienkārši.

Asmenis

Lai zāle tiktu nogriezta, nevis noplēsta un neveidotos brūni stiebru gali, ir svarīgi sekot līdzi greizējasmens asumam. Ja tas ir nolietots, asmeni var nopirkt kā papildpiederumu un nomainīt.

Liekam pie sienas

Foto: Publicitātes foto

Kad vēlamies ieziemot benzīnmotora pļaujmašīnu, pēc degvielas izliešanas jāatrod pietiekami liela vieta, kur darbarīku novietot horizontāli tā, lai tas garāžā nemaisītos pa kājām. Arī šādā situācijā akumulatora pļaujmašīna nāk pretī lietotājam – ir tikai jāizņem akumulators, jāatloka rokturis, un pļaujmašīnu var kārt pie sienas vertikālā stāvoklī bez bažām, ka no motora iztecēs eļļa. Un var mierīgi staigāt apkārt automašīnai, jo pļaujmašīna vairs netraucē.

Cik bieži pļaut

Zāliens katram savs, tāpat kā paradumi tā pļaušanā. Vissvarīgākais rādītājs ir zāles augšanas ātrums. Ja ir labi mitruma un siltuma apstākļi, var būt, ka jau pēc trim dienām mauriņš atkal ir paaudzies. Svarīgi ir turēt iespējami nemainīgi zemu zāles augstumu, tad tā labāk cerojas. Vasaras sākumā tas var būt zemāks (3–4 cm), uz rudens pusi – augstāks. Ja ir sauss laiks un zāle neaug, nekādā gadījumā nedrīkst to nopļaut līdz saknēm – tā noteikti izdegs.

Kā appļaut krūmmalas, grāvmalas un zāli ap kociņiem

Foto: Publicitātes foto

Kad zāliens nopļauts, ir palikušas žogmalas, zāle pie dzīvžoga, pie kokiem un krūmiem vai slīpumā, piemēram, dīķmala vai grāvmalas. Šeit vislabāk noder Makita daudzfunkcionālais instruments DUX60 ar zāliena šķēru uzgali. Tam atkarībā no pļaušanas virsmas ir dažādos slīpumos nofiksējams greizējinstruments. Jāapļauj slīpa grāvmala – pielāgojiet asmens leņķi, un jums nebūs jāstiepjas pirkstgalos, lai līdzeni nogrieztu. Vai arī vajag appļaut kociņus, netraumējot to mizu, – tieši tam domāts šis instruments. Šis ir unikāls darbarīks, kuram garā kātā var piestiprināt ķēdes zāģi, dzīvžoga šķēres, trimmeri, birstes, kultivatoru un vēl citus – kopā 9 dažādus –instrumentus, bet grūti aizsniedzamām vietām var noderēt 110 cm garš pagarinājuma posms.

Gludas celiņu malas un mazas platības

Foto: Publicitātes foto

Lai appļautu zāli nelielā platībā vai apgrieztu nelielu dzīvžogu, ne vienmēr jāiegādājas lielie instrumenti – te pietiks ar zāles un dzīvžogu šķērēm DUM604. Tās var aprīkot arī ar rokturi, un tad zāli celiņa malās var apgriezt, neliecot muguru. Vai appļaut pavisam grūti sasniedzamas un svarīgas vietas – piemēram, iemīļoto rožu krūmu.

Kur lielāka zāle, tur – trimmeris

Ne vienmēr visas platības ir gludas un sakoptas. Katrā mājsaimniecībā ir vajadzība pēc kāda rokas instrumenta, ar kuru var pļaut lielu zāli ar stublājiem vai krūmus. Tad, protams, nevar iztikt bez trimmera. Akumulatora trimmeru piedāvājums ir ļoti plašs, bet visu instrumentu klāstu vienojošais raksturlielums ir šo darbarīku mazais svars, klusā darbība un vieglā apkope. Ļoti ērta ir reversa funkcija, kas ļauj viegli atbrīvoties no aptinušās zāles, – uz 2 sekundēm mainot kustības virzienu.  Tāpat pārsteigumu sagādā akumulatora trimmera nemainīgā ātruma kontrole – vienkārši nospiediet rokturi un turiet, bet trimmeris pats atkarībā no slodzes pielāgos optimālus apgriezienus, kas būs pietiekami, lai nopļautu konkrēto zāles puduri, un nebūs pārāk lieli – tādējādi taupot enerģiju.

Lai uzzinātu vairāk par instrumentiem un iegādes iespējām, ielūkojieties šeit.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu