Šonedēļ tiks sākta Igaunijas-Latvijas trešā starpsavienojuma izbūve

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Rūjienas novadā ceturtdien, 16.maijā, plkst.11 tiks pacelts pirmais pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" projekta "Igaunijas-Latvijas trešais 330 kilovoltu (kV) starpsavienojums" balsts, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāve Aija Ikstena.

Pirmā balsta pacelšanās pasākumā piedalīsies "Augstsprieguma tīkla" valdes loceklis Arnis Staltmanis, projekta būvnieks, pilnsabiedrības "EE-LV Interconnection" projektu vadītājs Kaspars Sants, kā arī Rūjienas, Limbažu un Alojas novadu pārstāvji.

Līnija ir sadalīta posmos un tās izbūvi plānots realizēt pakāpeniski līdz 2020.gada beigām, būvējot to virzienā no Igaunijas robežas uz Rīgu. Paredzēts, ka caurlaides spēja abos virzienos palielināsies par 500-600 megavatiem.

Projekta laikā paredzēts izbūvēt 330 kV augstsprieguma elektropārvades līniju 176 kilometru garumā no Rīgas TEC-2 līdz Igaunijas robežai, kā arī veikt apakšstacijas TEC-2 paplašināšanu, savukārt Igaunijas pārvades sistēmas operators "Elering" izbūvēs šīs līnijas daļu Igaunijas teritorijā līdz apakšstacijai Kilingi-Nomme.

Jau ziņots, ka Latvijas-Igaunijas trešā starpsavienojuma izbūve izmaksās 84 miljonus eiro. Projekts iekļauts Eiropas desmitgades attīstības plānā.

Tāpat vēstīts, ka "Augstsprieguma tīkls" apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 193,523 miljoni eiro, kas ir par 21,8% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga 15 reizes un sasniedza 4,656 miljonus eiro.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu