"Deutsche Bank" noliedz neziņošanu par aizdomīgiem darījumiem, kuros iesaistīts Tramps

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Vācijas lielākā banka "Deutsche Bank" ASV varasiestādēm nav nodevusi informāciju par aizdomīgiem darījumiem, kuros iesaistīts ASV prezidents Donalds Tramps, vēstīja laikraksts "New York Times" (NYT), bet banka to kategoriski noliedza.

Bankas pārstāvis norādīja, ka nevienā brīdī nav liegts sniegt ASV Finanšu ministrijai informāciju par iespējami aizdomīgām darbībām.

"Pieļāvums, ka kāds tika pārcelts citā amatā vai atlaists, lai apslāpētu bažas par kādu no klientiem, ir pilnīgi nepatiess," viņš piebilda.

"New York Times" svētdien vēstīja, ka "Deutsche Bank" darbinieki nav ievērojuši savu naudas atmazgāšanas novēršanas speciālistu ieteikumus, ka par dažiem Trampa un viņa znota Džereda Kušnera kontrolētu uzņēmumu darījumiem būtu jāinformē varasiestādes.

Atsevišķi darījumi 2016. un 2017. gadā, tostarp tādi, kuros iesaistīti uzņēmumi un personas ārpus ASV, izraisīja automātiskas trauksmes ieslēgšanos bankas sistēmās, tādēļ darbinieki par dažiem no tiem sagatavoja ziņojumus par aizdomīgām darbībām.

Tomēr vadības pārstāvji "atraidīja savu darbinieku padomu", ka šos ziņojumus vajadzētu nosūtīt ASV Finanšu ministrijai, vēstīja laikraksts.

Bijušie bankas darbinieki laikrakstam atklāja, ka bankā pastāv aizdomas par ziņojumu par aizdomīgiem darījumiem apzinātu bloķēšanu, lai pasargātu attiecības ar klientiem. Viena no darbiniecēm apgalvoja, ka zaudējusi darbu, jo paudusi savas bažas.

"Deutsche Bank" bija viena no retajām lielajām bankām, kas turpināja kreditēt Trampu pēc vairāku viņa kazino un citu uzņēmumu bankrota pagājušā gadsimta 90.gados. NYT vēstīja, ka banka ir aizdevusi miljardiem eiro vērtas summas Trampam un Kušneram.

"Pēdējo gadu laikā mēs esam palielinājuši darbinieku skaitu finanšu noziegumu novēršanai un pastiprinājuši kontroli, un ļoti nopietni izturamies pret naudas atmazgāšanas novēršanas likumu ievērošanu," paziņoja "Deutsche Bank" pārstāvis.

Lai gan banka visā pasaulē darbinieku, kas strādā ar naudas atmazgāšanas novēršanas noteikumu ievērošanu, skaitu ir palielinājusi līdz 3000, dažu valstu institūcijas nav apmierinātas ar tās centieniem finanšu noziegumu novēršanā.

Pērn Vācijas finanšu tirgus uzraugs "Bafin" iecēla auditorkompāniju KPMG par neatkarīgo uzraugu tam, kā "Deutsche Bank" izskauž naudas atmazgāšanu un citas nelikumīgas darbības. Tā regulators iepriekš nekad nebija rīkojies.

Kad "Deutsche Bank" tika iesaistīta plašajā Dānijas "Danske Bank" naudas atmazgāšanas skandālā, KPMG uzdevums paplašināts arī uz korespondētājbankām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu