Čehijā tūkstošiem demonstrantu pieprasa tieslietu ministres atkāpšanos (2)

TVNET/LETA/AFP/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Čehijas galvaspilsētas Prāgas ielās otrdien izgāja tūkstošiem demonstrantu, pieprasot jaunās tieslietu ministres Marijas Benešovas atkāpšanos sakarā ar bažām, ka viņa varētu novērst oficiālu apsūdzību izvirzīšanu premjerministram Andrejam Babišam.

Babišs tiek turēts aizdomās par par krāpšanos ar Eiropas Savienības (ES) subsīdijām divu miljonu eiro apmērā, bet oficiālas apsūdzības viņam vēl nav izvirzītas. Policija aprīlī aicināja prokurorus izvirzīt Babišam apsūdzības.

Protestu organizatori no grupas "Miljons momentu demokrātijai" sacīja, ka tajos piedalījušies desmitiem tūkstoši cilvēku. Tas ir līdz šim lielākais dalībnieku skaits demonstrācijās, kas tiek rīkotas spiediena izdarīšanai uz Benešovu.

64 gadus vecais agroķīmijas magnāts Babišs, kuru žurnāls "Forbes" atzinis par otro bagātāko cilvēku Čehijā, tiek turēts aizdomās par ļaunprātīgu ES līdzekļu izmantošanu 2007.gadā, lai izveidotu luksusa kūrortu "Stārķa ligzda".

Lai saņemtu ES palīdzību mazajiem uzņēmumiem, kompānija, kas veidoja kūrortu, tika nodalīta no Babiša daudznozaru holdinga "Agrofert", bet pēc tam atkal tajā iekļauta.

Ja Babišu atzītu par vainīgu, viņam draudētu cietumsods līdz 10 gadiem. Babišs ir vairākkārt noraidījis apsūdzības kā politiski inspirētu sazvērestību pret viņu.

Cilvēki pūlī, kas piepildīja Vāclava laukumu Prāgā, nesa plakātus ar uzrakstiem "Neatkarīgu tiesu!", "Atkāpies!" un "Kauns!".

Babišam pietuvinātā 71 gadu vecā Benešova ir bijusī sociāldemokrātu deputāte un iepriekš balsojusi pret policijas lūgumu atcelt Babišam parlamentāro imunitāti.

Viņa bijusi tieslietu ministra amatā arī pārejas valdības laikā no 2013.gada jūlija līdz 2014.gada janvārim. Savukārt laikā no 1999.gada līdz 2005.gadam viņa ieņēmusi ģenerālprokurora amatu.

Tieslietu ministrei ir ievērojama kontrole pār prokuroriem. Demonstranti ir sašutuši par to, ka Benešova tika nominēta par tieslietu ministri pēc tam, kad policija aprīlī ieteica izvirzīt oficiālas apsūdzības Babišam.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu