Divus gadus tur ieslēgtu guļamistabā. Tiesā izskan liecība par amerikāņu seksa kulta aizkulisēm (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lorena Salcmane
Lorena Salcmane Foto: AP/Scanpix

No ārpuses - personības attīstības kursi, kas māca dzīvot labāk un laimīgāk. Raugoties no iekšpuses - slepens, vardarbīgs seksa kults, kura sekotājām tiek iededzināti "guru" iniciāļi un izteiktas pavēles. Tiesā Ņujorkā šonedēļ liecināja kulta NXIVM bijusī dalībniece Lorena Salcmane. Viņa atzina, ka kādu zemāka ranga dalībnieci "disciplinējusi", liekot viņai divus gadus pavadīt vienā istabā.

NXIVM vadītājs un publiskā seja ir Kīts Raniērs. Viņš arī bija centrālā persona slepenajā kultā, kas dalībnieces vervēja pašpalīdzības kursu aizsegā, liecina tiesā izskanējusī informācija.

Raniērs ar fizisku un psiholoģisku manipulāciju palīdzību mēģinājis piespiest savas sekotājas būt tikpat paklausīgām kā "izsalkušiem suņiem", pirmdien liecināja 42 gadus vecā Salcmane.

Viens no ārvalstu medijos visvairāk apspriestajiem aspektiem ir tas, ka kulta sekotājas tika "iezīmētas", iededzinot viņu ķermenī īpašu zīmi. Tikai augstākā ranga kulta dalībnieki zināja, ka zīme simbolizē Raniēra inciāļus, ziņo "The Guardian".

Salcmane sacīja, ka esot izteikusi neapmierinātību ar to, ka kulta paverdzinātās sievietes pašas nezina, ko simbolizē viņu miesā iededzinātā zīme. "Tam nav nozīmes," atbildējis Raniērs, sakot, ka viņa "izdomā problēmas".

Pirms jaunās dalībnieces tika uzņemtas slepenajā kultā, viņām bija jāiesniedz "ķīla" - parasti kailfoto. Gadījumā, ja kāda izpļāpātos par slepeno organizāciju, šie materiāli tiktu publicēti.

Arī vēlāk Raniēram bija jāsūta kailfoto. Ja viņam tie nepatika, nācās pārfotografēt pēc viņa prasībām.

"Jums pēc sava saimnieka jāalkst kā izsalkušam sunim," teikts kulta rakstveida vadlīnijās.

Par "nepaklausību" gaidīja sods. Raniērs dažkārt esot licis sekotājām fiziski ietekmēt vienai otru, liecināja Salcmane.

Salcmane stāstīja, ka smadzeņu skalošanas rezultātā sievietes bijušas gatavas jebkurā diennakts laikā izpildīt Raniēra prasības - iesūtīt kailfoto vai pat par savu naudu pirkt viņam pārtiku.

Salcmane panāca vienošanos ar prokuratūru. Tās ietvaros viņa atzina, ka kādai zemāka ranga kulta sekotājai esot likusi divus gadus aizvadīt vienā istabā.

Kīts Raniērs. Zīmējums no tiesas zāles
Kīts Raniērs. Zīmējums no tiesas zāles Foto: AFP / Scanpix

Raniērs tiesā teica, ka sievietes visu esot darījušas labprātīgi un ka tas veicinājis viņu pašizaugsmi.

Kultā bija iesaistījusies arī amerikāņu aktrise Alisone Maka, kura pazīstama ar lomu seriālā "Smallville" par Supermena pusaudža un jaunības gadiem. Maka atzinusi vainu "ķīlu" ievākšanā no kulta jaunajām sekotājām. Nav zināms, vai Maka liecinās tiesā.

Kad medijos sāka parādīties ziņas par NXIVM aizsegā darbojošos kultu, Raniērs ar Salmani, Maku un citām sekotājām esot devies uz Meksiku, lai tur netraucēti turpinātu kulta darbību.

Tomēr mājā, kur kulta dalībnieki bija apmetušies, ieradās Meksikas policija, izlauza durvis un sāka tvarstīt Raniēru. Salcmane liecināja, ka esot centusies stāties pretī policijai, bet Raniērs tikmēr slēpies skapī. Šis brīdis esot viņai licis saprast - viņai bija iestāstīts, ka "guru" vienmēr jāliek pirmajā vietā, bet "Kīts izvēlēsies Kītu", raksta aģentūra AP.

Salcmane arī atklāja, ka Raniērs esot savervējis kādu ģimeni no Meksikas ar trim meitām. Jaunākā viņām bija 15 gadus veca. Raniērs esot seksuāli izmantojis visas trīs meitas, norādīja Salcmane.

Kad vidējā meita 2010.gadā sastrīdējās ar Raniēru, viņš lika Salcmanei sodīt jaunieti, ieslēdzot viņu Olbanī, Ņujorkas štatā, esošas mājas guļamistabā. Jaunajai sievietei istabā, kur atradās tikai matracis, papīrs un pildspalva, bija jāpaliek tik ilgi, kamēr viņa ar vēstuļu starpniecību salabs ar Raniēru.

Bija plānots, ka tas turpināsies ne ilgāk kā desmit dienas, liecināja Salcmane. Taču tas ievilkās gandrīz divu gadu garumā, jo Raniērs izrādīja savu varu, atsakoties jaunietei piedot un uzņemt viņu atpakaļ kulta sekotāju rindās. Ģimene beigu beigās nogādāja gūstā turēto sievieti atpakaļ Meksikā.

"Es biju cietsirdīga," tiesā sacīja Salcmane. "Es domāju, ka tas ir šausmīgi. No visām lietām, ko [kultā] esmu darījusi, šī ir visbriesmīgākā."

58 gadus vecajam Raniēram izvirzītas apsūdzības reketa plānos, identitātes zādzībā, izspiešanā, piespiedu nodarbināšanā, naudas atmazgāšanā, krāpniecībā un seksuālā paverdzināšanā. Piecas sievietes - Raniēra sabiedrotās - atzinušas vainu dažādos apsūdzības punktos, un patlaban tiesāts tiek tikai Raniērs.

Kulta līderis savām sekotājām esot lielījies ar savu gudrību un ētiskiem standartiem, dižojies ar vairākiem zinātniskajiem grādiem un pat salīdzinājis sevi ar Albertu Einšteinu un Mahatmu Gandiju. Vienlaikus viņš vervēja sievietes seksa verdzībā, iezīmēja viņas ar saviem iniciāļiem, lika upuriem atdot viņam kontroli pār saviem bankas kontiem un nekustamajiem īpašumiem, kā arī izstāstīt "dziļākos, tumšākos noslēpumus", norāda prokuratūra. Daudzām no šīm sievietēm bija seksuālas attiecības ar Raniēru.

"Tā bija organizētā noziedzība, un Kīts Raniērs bija šā grupējuma līderis," tiesā sacīja ASV federālā prokurore Tanja Hadžara. "Viņš bija neaizskarams."

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu