Krievijas naudas skandāls Austrijā: amata zvērestus nodod jaunā mazākuma valdība (5)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Austrijas kanclera Sebastiana Kurca mazākuma valdības ministri trešdien nodevuši amata zvērestus Austrijas prezidentam Aleksandram van der Bellenam.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā izjuka Kurca vadītā konservatīvo un galēji labējo koalīcija, jo atklātībā nonāca videoieraksts, kurā redzams, kā galēji labējās Brīvības partijas (FPOe) līderis Heincs Kristiāns Štrahe sievietei, kas uzdodas par kāda krievu oligarha radinieci, šķietami piedāvā dalību publiskajos iepirkumos apmaiņā pret politisko atbalstu.

Skandāls noveda pie Štrahes demisijas un pirmstermiņa parlamenta vēlēšanu izsludināšanas.

Kurcs pavēstīja, ka viņa vadītā konservatīvā Tautas partija (OeVP) vairs nevar strādāt vienā koalīcijā ar Brīvības partiju, kas savukārt paziņoja, ka tās ministri atkāpsies, ja tiks atlaists iekšlietu ministrs Herberts Kikls.

Kikls tika atlaists un FPOe īstenoja savu solījumu.

Kurca vadītās konservatīvās Tautas partijas (OeVP) ministri saglabājuši amatus valdībā, bet FPOs ministru vietā stājušies eksperti un augsta ranga amatpersonas.

Bijušais Augstākās tiesas prezidents Ekarts Racs kļuvis par jauno iekšlietu ministru, Austrijas gaisa satiksmes kontroles dienesta vadītāja Valērija Hala ieņēmusi transporta un inovāciju ministra amatu, bet armijas štāba priekšnieka vietnieks Johans Luifs kļuvis par jauno aizsardzības ministru.

Nodarbinātības, sociālo lietu un veselības ministra amatā stājies Valters Peltners, kurš agrāk ieņēma augstus amatus valsts pārvaldē.

Pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas Austrijā plānotas septembrī.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu