Igaunijas veselības speciālisti pauž bažas par alkohola akcīzes nodokļa samazināšanas sekām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Veselības aprūpes speciālisti varēja priecāties, ka Igaunijas iedzīvotāji pagājušajā gadā dzēra mazāk alkohola, tomēr bažas radījis valdības lēmums par akcīzes nodokļa samazināšanu stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un alum, vēsta Igaunijas medijs “Postimees”.

Pirmdien Igaunijas Sociālo lietu ministrija un Konjuktūras institūts prezentēja pētījumu, kurā secināts, ka pagājušajā gadā Igaunijas iedzīvotāji vidēji patērējuši 10,1 litru alkohola uz cilvēku. Tas ir par 2% mazāk nekā gadu iepriekš.

Sociālo lietu ministrijas vicekanclere veselības aprūpes jautājumos Marisa Jese pauda, ka šāds rezultāts ir pārsteidzošs, jo pagājusī vasara bija ļoti silta. Tradicionāli siltākā laikā tiek patērēts vairāk alkohola, turklāt auguši arī iedzīvotāju ienākumi.

Sociālo lietu ministrija piebilda, ka daudzi igauņi braukuši uz Latviju, lai iegādātos lētāku alkoholu.

Tomēr pozitīvo tendenci var izjaukt valdības lēmums – no 1. jūlija Igaunijā tiks samazināts akcīzes nodoklis alum un stiprajiem dzērieniem līdz 25%. Akcīzes nodokļa samazināšana ir bezprecedenta gadījums Igaunijas vēsturē, kas radīs negatīvas sekas – alkohols kļūs lētāks, bet citas preces – dārgākas.

Veselības attīstības institūta direktore Annika Veimere norādīja, ka, alkoholam kļūstot lētākam un pieejamākam, jāgatavojas, ka pieaugs tā patēriņš.

“Kopā ar to augs arī alkohola radīto veselības problēmu skaits. Mums vajadzēja mācīties no Somijas kļūdām, kur akcīzes nodokļa samazināšana alkoholam radīja nepatīkamas sekas uz cilvēku veselību,” sacīja Veimere.

“Šī ziņa neiepriecina. Mums, visticamāk, jāgatavojas tam, ka Igaunijas iedzīvotāji vairāk patērēs alkohola. Nav nozīmes, kāda ir akcīžu proporcija alum un šņabim, jo alkoholisko dzērienu sastāvā ir etanols,” norādīja Jese.

Tikmēr Konjuktūras institūta direktore Marja Josinga sacīja, ka pastāv vairāki scenāriji, ar ko jārēķinās Igaunijas iedzīvotājiem.

“Nepatīkami būtu tad, ja mēs samazinātu akcīzes nodokli, bet alkohola cena paliktu nemainīga. Tad būtu uzreiz divas sliktas ziņas – kristos nodokļu ieņēmumi, bet alkohola patēriņš nemazinātos, jo cilvēki tāpat turpinātu braukt uz Latviju. Tāpēc valdībai ir nepieciešams sadarboties ar alkohola ražotājiem un pārdevējiem, lai no nodokļu pārmaiņām būtu jūtams pozitīvs efekts,” teica Josinga.

Iepriekš vēstīts, ka Igaunijas valdība nolēmusi no 1.jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokļa likmi gan stiprajiem, gan vieglajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu